Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne

Przetwory

sobota, 01 października 2011

Przepis dostałam od sąsiadki. Ogórki są lekko słodkawe, ale jednocześnie nie tracą swojego smaku. Bardzo mi smakowały, postanowiłam zrobić kilka słoików i wcale nie żałuję!

ogórki w musztradzie

 

1 l wody

3/4 szklanki octu

1,5 szklanki cukru

2 łyżeczki soli

5 łyżeczek musztardy

ziele angielskie (3 ziarenka na słoik litrowy)

liść laurowy (1)

pieprz czarny ziarnisty (4 ziarenka)

koper ogrodowy

1 ząbek czosnku

kolendra 

gorczyca 

 

Ogórki obrać i pokroić na cztery części i ułożyć w słoikach razem z przyprawami. Wodę z octem, cukrem, musztardą i solą zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 8 minut. Ja nie pasteryzowałam, zakręciłam słoiki i odwróciłam do góry dnem, zostawiłam do ostygnięcia. Ogórki można jeść już na następny dzień. Smacznego!

środa, 21 września 2011

Sąsiad teściów nazrywał dla nas owoców czarnego bzu. Specjalnie, żebym mogła zrobić moim synom syrop, który podobno jest zbawienny przy przeziębieniu. No to zrobiłam ;)

syrop z owoców czarnego bzu

Przepis znalazłam TU. :)



  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 1/2 kg cukru
  • 1 szklanka wody

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem i gotujemy do uzyskania syropu. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Utrzymywać tempraturę poniżej wrzenia. Gotowy syrop odcedzamy od owoców i jeszcze gorący przelewamy do sterylnych butelek (w razie gdyby syrop był zimny podgrzać, by po wystygnięciu w butelkach zassało nakrętkę). Podaje się przy przeziębieniach ok. 2 łyżeczek na szklankę napoju.

 

sok z czarnego bzu

środa, 13 października 2010

Przepis zaczerpnęłam z gazetki Przetwory do naszej spiżarni (09/2010) z serii Biblioteczka Poradnika Domowego. Jestem nowicjuszką jeśli chodzi o przetwory, więc wypróbowałam trzy przepisy na paprykę z czego ten jest pierwszy. Papryka wyszła dobra, tak twierdzi mój mąż ;) A w słoikach wyglądała tak:

papryka miodowa

2 kg dojrzałej czerwonej papryki

Zalewa:

szklanka octu 10 proc.

5 szklanek wody

2 łyżki miodu (może być wielokwiatowy, ale najlepszy byłby aromatyczny gryczany)

5 liści laurowych

2 łyżki soli

po łyżce oleju lub oliwy

po ładnej gałązce natki pietruszki do każdego słoika

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić w podłużne kawałki, ułożyć je pionowo w przygotowanych słoikach. (Ja słoiki porządnie umyłam, przelałam wrzątkiem i wstawiłam na trochę do ciepłego piekarnika). Zagotować ocet z wodą, liśćmi laurowymi, solą i miodem. Gorącą zalewę wlać do słoików z papryką. Do każdego włożyć gałązkę antki pietruszki i dodać po łyżce oleju (oliwy). Słoiki szczelnie zakręcić, pasteryzować 15 minut. (Ja nie pasteryzowałam. Zakręciłam słoiki i zostawiłam denkami do dołu do ostygnięcia. Słoiki się zamknęły a papryka się nie popsuła.)

Prawda, że ładna? ;)

papryka w miodzie

poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Nigdy nie robiłam żadnych przetworów. Nie musiałam, miałam Babcię... W tym roku zostałam sama i przyszedł czas na spróbowanie sił w tym temacie. Na początek zakupiłam gazetkę "Przetwory do naszej spiżarni" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego. Z wizyty na działce znajomego przywieźliśmy mnóstwo ogórków i papryki. Na pierwszy ogień poszły ogórki. Przedstawiam Ogórki Małosolne do natychmiastowego spożycia wg przepisu z "Przetworów do naszej spiżarni":

ogórki małosolne

1 kg ogórków gruntowych

8 szklanek wody

2 kopiaste łyżki soli

1/2 główki czosnku

pęczek kopru z nasionami

Ogórki umyć, moczyć przez godzinę w zimnej wodzie, po tym czasie wyjąć i osuszyć. Aby szybciej się zakwasiły, obciąć im oba czubki. Tak przygotowane ogórki ułożyć ciasno w kamiennym naczyniu lub słoju, dodać obrane ząbki czosnku i pocięte nożyczkami łodygi kopru. Zagotować wodę z solą. Bardzo gorącą wodą zalać ogórki i pozostawić je lekko przyciśnięte drewnianym denkiem, lub talerzykiem, aby ogórki były zanurzone w solance. po 2 dniach można już zajadać lekko ukwaszone i chrupiące ogórki. Im dłużej stoją tym leeeepszeeee ;) Przymierzam się do drugiej serii :D Smacznego!