Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne

Tarty

czwartek, 11 czerwca 2009

Trochę wzorowana na innych i trochę wg mojego smaku:

tarta z boczkiem


Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • sól

Farsz:

  • 20 dag boczku
  • 2 cebule
  • papryka
  • pieczarki
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do potraw włoskich
  • jajko
  • 5 łyżek śmietany

Mąkę, zimne masło i szczyptę soli posiekać, dodać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść gładkie ciasto. Wstawić na 30 min do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, włożyć do natłuszczonej formy na tartę. Przykryć papierem do pieczenia (najlepiej obciążyć go kilkoma fasolkami) i piec 12 minut w temp. 200 stopni C. Na patelni podsmażyć razem boczek, cebulę, paprykę i pieczarki. Dodać koncentrat i przyprawy. Schłodzić. Jajko rozkłócić ze śmietaną, wymieszać z farszem, wyłożyć wszystko na podpieczony spód. Piec 30 min w temp. 200 stopni C.

sobota, 14 marca 2009

Przepis wyszukany specjalnie dla M :) Znalazłam go na gotowanie.onet.pl. Tarta jest prosta i pyszna. Zapraszam do spróbowania:

tarta z mielonym

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • sól

Farsz:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • jajko
  • papryka czerwona i zielona
  • 3 cebule
  • ząbek czosnku
  • po łyżce masła i kocentratu pomidorowego (dałam więcej bo lubimy pomidorowy smak)
  • 5 łyżek śmietany
  • sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

Mąkę, zimne masło i szczyptę soli posiekać, dodać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść gładkie ciasto. Wstawić na 30 min do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, włóżyć do natłuszczonej formy na tartę. Przykryć papierem do pieczenia (najlepiej obciążyć go kilkoma fasolkami) i piec 12 minut w temp. 200 stopni C. Na oleju zeszklić drobno pokrojone cebule i posiekany czosnek, dodać pocięte na kawałki papryki, dusić kilka minut. Dodać mięso, koncentrat, przyprawy. Smażyć ok. 10 minut, cały czas mieszając, następnie schłodzić. Jajko rozkłócić ze śmietaną i tymiankiem, wymieszać z mięsem, wyłożyć farsz na podpieczony spód. Piec 30 min w temp. 200 stopni C.