Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne

Naleśniki, placuszki, racuchy

poniedziałek, 24 marca 2014

Ostatnio w autobusie zajrzałam przez ramię pewnej pani, która przeglądała kulinarną gazetkę i akurat trafiłam na przepis na placki z kapusty białej i porów. Tak apetycznie wyglądały na zdjęciu, że postarałam się zapamiętać mniej więcej przepis i dziś zrobiłam  Ale dodałam sporo od siebie. Oto moje placki:

placki

Ćwierć małej białej kapusty, drobno poszatkowanej
Duży por drobno pokrojony
Skórka starta z połowy cytryny
Pół jabłka drobno pokrojonego
Dwa jajka
3/4 szklanki mąki żytniej
Sól
Pieprz
Zioła włoskie
Papryka ostra
Wszystkie składniki wymieszać. Nakładać małymi partiami na patelnię, spłaszczając masę. Smażyć aż się zarumienią. Podawać z sosem czosnkowym najlepiej własnej roboty:
Jogurt grecki
Majonez
ząbek czosnku
Sól
Jogurt wymieszać z trzema łyżkami majonezu, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i dosolić do smaku. Wymieszać 

 
sobota, 07 listopada 2009

Dostałam od mojej mamy nowe książki z przepisami. Nie mam ostatnio wcale czasu na zgłębianie sztuki gotowania, ale nie mogłam się oprzeć cudnym ilustracjom w książkach ;) :D Przeglądając jedną z nich, natknęłam się na przepis na czekoladowe naleśniki. Spróbowałam natychmiast. Efekt oceńcie sami :)

naleśniki czekoladowe

Przepis pochodzi z książki "The little big cook book" (McRae Books).

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka

Suche składniki wymieszać w dużej misce. Jajka ubić z mlekiem i dodać do suchych składników. Wymieszać na gładkie ciasto. Patelnię posmarować lekko masłem i rozgrzać. Smażyć naleśniki z obu stron i układać na talerzu. Przykryć i trzymać w cieple. Podawać z dodatkami wg. własnego uznania. Moje naleśniki podałam z brzoskwiniami z puszki, pokrojonymi w kostkę. Złożyłam je w trójkąty, posmarowałam bitą smietaną i polałam odrobiną sosu czekoladowego. Mniam, mniam, pycha ;)!!!

naleśniki czekoladowe

  • 1 cup/ 150 g all-purpose/ plain flour
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tbsp sugar
  • 2 tbsp unsweetened cocoa powder
  • dash of salt
  • 2 eggs
  • 1 cup/ 250 ml milk

Place the dry ingedients in a large bowl. Beat the eggs and milk and then pour into the dry ingredients. Mix to a smooth batter and pour into to a jug. Heat on an 8-in (20 cm) skillet (frying pan) and grease it lightly with butter. Pour in enough batter to cover the base of the skillet. Cook until set and then flip to cook other side. Repeat until all the batter is used, stacking the pancakes on a plate. Cover and keep warm. Fill pancakes with desired filling, roll up and serve with a dollop of whipped cream or yogurt on top.

piątek, 30 października 2009

Kocham placki ziemniaczane. Uwielbiam też cebulkę z boczkiem. Dlaczego ich nie połączyć? Nie wpadłam dotąd na ten pomysł. Na szczęście kupiłam "Moje gotowanie - numer specjalny 13/2009" i naprawdę nie wiem dlaczego wcześniej nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić placki z boczkiem ;)

placki z boczkiem


  • ziemniaki
  • cebula
  • olej do smażenia
  • 20 dag boczku
  • mąka
  • jajko
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W taki sam sposób zetrzeć cebulę. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć z cebulą. Połączyć ziemniaki, mąkę, jajko, sól, pieprz, oregano. Dodać boczek z cebulą i dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placuszki. Smacznego :)

(W przepisie podano jeszcze, żeby po usmażeniu placka z jednej strony i przerzuceniu go na drugą, wybić na placek jajko i trzymać na patelni dopóki się nie zetnie. Ja nie dodałam jajka. Może następnym razem :))

wtorek, 29 września 2009

Przede wszystkim chciałabym napisać, że w najbliższym czasie notki będą się pojawiać nieregularnie i z różną częstotliwością, ponieważ jestem troszeczkę zajęta.

A dzisiaj zapraszam na tortillę z sosem czosnkowym:

tortilla

Sos czosnkowy:

  • jogurt grecki
  • kilka ząbków czosnku ( wg uznania)
  • sól
  • majonez

Jogurt wymieszać z dwiema łyżkami majonezu, dodać posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek i doprawić szczyptą soli.


  • sałata
  • ogórek zielony
  • kukurydza z puszki
  • fasolka czerwona z puszki
  • suszone pomidory
  • pomidor świeży
  • tortilla
  • filet z kurczaka
  • przyprawy

Filet z kurczaka umyć, ossuszyć i pokroić w paski. Przyprawić (ja użyłam przyprawę do gyrosa) i usmażyć na patelni. Tortillę posmarować sosem czosnkowym, ułożyć sałatę, kurczaka i warzywa. Zwinąć. Podgrzewać w kuchence mikrofalowej około 2 minut, lub w piekarniku. Smacznego :)

środa, 22 lipca 2009

Przepis pochodzi z gazetki "Dania z owocami słone, słodkie i pikantne". Racuszki są fantastycznie pyszne! Zapraszam do skosztowania ;)

racuszki


Składniki:

  • 10 - 15 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • puszka ananasa w plastrach
  • sok z ananasa (z puszki)
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiac do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, jajka. Mieszając lub miksując dodawać sok ananasowy (tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany). Osączone plastry ananasa zanurzać w cieście i smażyć na silnie rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. (Ja dodatkowo podałam z lodami ;))

 
1 , 2