Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne

Zupy

sobota, 15 sierpnia 2009

Moje ulubione. Kolorowe i pyszne.

leczo


Składniki na moje leczo:

  • 1 kg kiełbasy
  • 1 kg pomidorów
  • 4 kolorowe papryki
  • +/- 1/2 kg cebuli
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub w piórka (według uznania), wrzucić do garnka i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną kiełbaskę i podsmażać chwilkę razem. Paprykę umyć i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić. Paprykę i pomidory wrzucić do cebuli i kiełbasy. Zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Można też dodać odrobinę vegety. Gotować do miękkości. Na koniec dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Podawać ciepłe z chlebkiem :) Można dodać również cukinię i pieczarki. Pycha!

17:33, dr.fly , Zupy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 22 lutego 2009

Dzisiaj prosto i dla tych, którzy lubią cebulę. Polecam leniwym, albo będącym przed wypłatą. Szybko się robi i nieźle smakuje. Panie i Panowie, oto cebulka próżona z kiełbaską:

kiełbaska z cebulką

Cebulkę kroimy i podsmażamy na patelni. Solimy i pieprzymy. Można dodać sól czosnkową. Kiełbaskę podsmażamy i dodajemy do cebulki. Dolewamy tyle wody, żeby była na równym poziomie z cebulą i kiełbasą i próżymy na wolnym ogniu do miękkości. Spożywamy z chlebkiem. Najlepiej pokruszonym i maczanym w sosie ;)

21:50, dr.fly , Zupy
Link Komentarze (5) »
środa, 04 lutego 2009

Kiedy byłam w pierwszej ciąży, koleżanka poczęstowała mnie zupą. Akurat byłam u niej na plotach, kiedy ugotowała to cudo. Nigdy wcześniej nie jadłam takiej zupy. Ani nigdy później. Ale przez wszystkie te lata łaził za mną ten smak, więc postanowiłam ugotować zupę ziemniaczaną. Znalazłam najprostszy przepis, troszeczkę go zmodyfikowałam z obawy o gusta moich dzieci, które dotychczas jadły zupy na bazie rosołowej. Oprócz zalewajki ofkors. No i dzisiaj na obiad zjedliśmy kartoflankę. Muszę przyznać, że była naprawdę dobra. A wyglądała tak:

kartoflanka

Przepis znalazlam na turystyka.org.pl :D

  • ziemniaki
  • włoszczyzna
  • cebula
  • boczek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz i sól

Ziemniaki i warzywa pokroić w kostkę (ziemniaki pokroiłam, cała resztę starłam na tarce na grubych oczkach). Ugotować z przyprawami (ja ugotowałam najpierw porcję rosołową bez przypraw i dopiero na takim "rosole" zaczęłam gotować warzywa z przyprawami). Boczek z cebulką zrumienić na patelni i połączyć z zupą. Doprawić do smaku. Nalać na talerze i jeść ;) Acha ja jeszcze posypałam koperkiem.

15:47, dr.fly , Zupy
Link Komentarze (3) »