Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne

Owoce morza i ryby

niedziela, 21 lutego 2016

Składniki:

- marchewka

- cebula dymka

- pietruszka

- pomidor

- czosnek

- koncentrat pomidorowy  

- sól

-pieprz

- czosnek z młynka

- cytryna

- pomarańcza

- tuszka amura lub innej ryby  

Warzywa obrac, pokroić w kostkę, wrzucić  na olej. Chwilkę podsmażać, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać koncentrat i dusić do miękkości. Rybę nasmarować oliwą z czosnkiem, obsypać solą i pieprzem. Na wierzchu położyć plasterki cytryny i pomarańczy. Folię aluminiową polać oliwą, ułożyć warzywa a na nich rybę, zakryć folią. Piec  w temperaturze 175 stopni do miękkości. 

:)

 

amur

czwartek, 13 czerwca 2013

Uwielbiam sushi. Ostatnio oglądałam jakiś stary odcinek Karola Okrasy, w którym właśnie prezentował jak zawijać maki. Postanowiłam spróbować sama. Z braku surowej ryby wykorzystałam wędzonego tuńczyka i pstrąga, oraz brzuszki z łososia. W zasadzie można wykorzystać wszystko, na co ma się ochotę. Moje maki wyglądały tak:

 

 sushi maki

 

Składniki:

  • ryż do sushi
  • ocet ryżowy, lub sos do ryżu sushi
  • liście nori
  • chrzan wasabi
  • ryba
  • awokado, surowa marchewka
  • grzybki mun
  • zielony ogórek
  • paluszki krabowe
  • wszystko na co mamy chęć
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • mata bambusowa

 

Ryż przygotować wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z octem ryżowym lub z sosem. Na macie ułożyć liść nori, błyszczącą stroną do dołu. Zmoczyć palce wodą i nałożyć ryż na nori z jednego brzegu pozostawiając pasek około 3 cm. Pokrojone w paseczki warzywa, owoce i rybkę układać w jednej linii przy brzegu liścia wg upodobania. Posmarować ryż wasabi, (za ułożonymi warzywami zrobić linię z chrzanu. UWAGA! OSTRY!). Posmarować lekko wodą koniec nori bez ryżu i przy pomocy maty zwinąć ciasno "roladkę". Pokroić na części i zjadać maczając w sosie sojowym. Każdy kawałek przegryzać imbirem :)

wtorek, 06 września 2011

Mój małżonek uwielbia owoce morza. Ja nie, ale od czasu do czasu wymyślam dla niego jakieś smakowitości. Tym razem krewetki na grzance. 

 

krewetki na grzance

 

  • mrożone krewetki tygrysie lub koktajlowe
  • czosnek granulowany (niekoniecznie)
  • pieprz cytrynowy
  • masło 
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki kremówki

Krewetki obsypujemy pieprzem cytrynowym i lekko czosnkiem, podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekaną natkę i śmietanę. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Z bułki paryskiej robimy grzanki (można je zrobić na sosie po krewetkach), krewetki wykładamy na gotowe grzanki i polewamy jej sosem ze smażenia. Ja dodatkowo zrobiłam sałatkę z pomidorów malinowych przekładanych mozzarellą i posypanych świeżymi liśćmi bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek. :)

czwartek, 22 października 2009

Mój małżonek jest wielbicielem owocówmorza. Może dlatego tak często je przyrządzam. Tym razem fettuccine.

fettuccine

  • makaron Fettuccine
  • krewetki koktajlowe
  • czosnek (dałam marynowany ziołowy)
  • pomidory z puszki bez skórki, pokrojone
  • kilka kaparów
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek
  • bazylia suszona
  • łyżka sosu rybnego
  • pół łyżeczki sosu chilli pikantnego (jeśli ktoś lubi na ostro)

Na oliwie podsmażyć umyte krewetki. Doprawić pieprzem cytrynowym i solą. Dodać sos rybny, czosnek, sos chilli, pomidory i pokrojone oliwki. Mieszając poddusić kilka minut. Dodać kapary i bazylię. Dusić jeszcze chwilkę. Makaron ugotować al dente i odcedzić. Wyłożyć na talerz, polać sosem krewetkowo pomidorowym. Smacznego :)

poniedziałek, 03 sierpnia 2009

Pyszny omlecik dla wielbicieli owoców morza. Nie wiem skąd wzięłam przepis, bo tyle ich ostatnio przeglądam i czytam, że troszkę się pogubiłam już. Omlet dla mojego M wyglądał tak:

omlet z krewetkami


Składniki (na jedną porcję):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • pieprz cytrynowy
  • 1-2 łyżki masła
  • krewetki koktajlowe
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Krewetki rozmrozić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć krewetki. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Jajka, śmietanę, sól i pieprz roztrzepać widelcem (aż masa zacznie się "pienić"), wbijając powietrze do masy. Na patelni rozpuścić masło. Kiedy zacznie skwierczeć wylać masę i rozprowadzić po całej patelni. Smażyć aż brzegi omletu się zetną następnie podważyć je łopatką z każdej strony tak, aby płynna masa znalazła się na środku patelni. Smażyć nie dłużej niż 2 minuty. Krewetki rozłożyć na jednej połowie omletu, zsunąć na talerz i szybkim ruchem nakryć drugą połową. Jeść od razu ;) Smacznego!

 
1 , 2 , 3