Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne

Do przegryzienia ;)

poniedziałek, 10 października 2011

Przepis wzięty z Kuchni.tv, mojego ulubionego programu tv :) Bruschetta jest pyszna!

bruschetta

 

100 ml oliwy

sól

pieprz

2 - 3 pomidory

czosnek

bazylia

 

Obrać pomidory ze skóry i pokroić w kostkę. Poszatkować bazylię i pół ząbka czosnku. Wszystko wymieszać. Jeśli nie je się od razu, lepiej nie solić, bo pomidory szybko puszczają sok. Podawać na zgrillowanej ciabacie z masłem lub bez. (Ja podałam na podpieczonej w piekarniku bagietce z masłem. Pycha! Do pięciu pomidorów dodałam 1,5 ząbka czosnku :))

czwartek, 29 września 2011

krążki cebulowe

cebula

4 łyżki mąki

jajko

sól czosnkowa / mieszanka włoska (zioła)

sól

olej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

woda

 

Cebulę pokroić w krążki i osuszyć na ręczniku papierowym. Mąkę, jajka, przyprawy, sól i proszek i wodę wymieszać na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Cebulę zanurzać w cieście i smażyć na złoto. Część moich krążków usmażyłam z solą czosnkową, a drugą część z mieszanką włoską (Italian Seasoning - majeranek, bazylia, tymianek, oregano i rozmaryn). Bardzo dobra przekąska :)

 

krążki cebulowe

krążki cebulowe

 

środa, 29 września 2010

Przepis znalazłam na MojeGotowanie.pl. Ja za grzybami nie przepadam. Jeśli już to tylko za marynowanymi. Ale mój M uwielbia grzybki, więc specjalnie dla niego upichciłam kurki w śmietance. Wyszły tak:

kurki w smietanie

Cytuję przepis:

"30 dag kurek
½ szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki masła
1 szklanka słodkiej 30 % śmietanki
sól
pieprz mielony


Kurki oczyścić , umyć , osuszyć i większe przekroić na połówki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kurki i smażyć mieszając ok. 10 minut. Wsypać koper. Chwile podsmażać by wydobyć aromat. Zalać śmietanką. Zmniejszyć gaz i dusić ok. 20 minut aż śmietanka zgęstnieje. Doprawić  sola i pieprzem."

:)

wtorek, 15 czerwca 2010

Oglądając "Jak to jest zrobione" na Discovery trafiłam na odcinek o chipsach. Postanowiłam spróbować domowej produkcji ulubionej przekąski ;) Wyszło mi takie coś:

chipsy

1 kg młodych ziemniaków dobrze umyłam i oskrobałam nożem ze skórki. Osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w plasterki. Użyłam do tego szatkownicy, która umieszczona jest z boku tarki do warzyw. Wypłukałam plasterki ziemniaków w zimnej wodzie i osuszyłam. Frytownicę nastawiłam na 190 stopni C. Plasterki smażyłam partiami przez około 4-5 minut, dopóki nie nabrały chrupkości i rumieńców ;) Osączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym i posoliłam. Później dodatkowo część chipsów posypałam ostrą papryką. Były naprawdę smaczne :)

chipsy

czwartek, 24 września 2009

Dzisiaj znów gofry. Tym razem z przepisu dołączonego do gofrownicy. Równie pyszne jak poprzednie :) Zapraszam :)

gofry 2

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju, rozpuszczonej margaryny lub masła
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlać jedną porcję ciasta (trzeba sobie wypróbować ile tego ciasta, bo ono rośnie i później bokami wyłazi ;)).  Piec około 5-7 minut.


 
1 , 2 , 3