Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne

Śniadaniowo / Kolacjowo

wtorek, 30 lipca 2013

Pyszne i proste. Nawet mój niejadek je lubi.

 

zapiekanki

 

Potrzebujemy:

bagietki

pieczarki

cebulę

przyprawy

masło

żółty ser

ketchup, lub nie

 

Pieczarki obieramy, płuczemy, kroimy, podsmażamy na maśle z pokrojoną cebulką. Solimy, pieprzymy, ziołujemy do smaku czym kto woli. Bagietki przekrawamy na pół, smarujemy cienko masłem. Pieczarki wykładamy na bagietki, przykrywamy żółtym serem. Podgrzewamy w piekarniku kilka chwil, żeby pieczywo stało się chrupiące. Polewamy ketchupem, lub nie i jemy. Smacznego :)

środa, 19 czerwca 2013

Na śniadanie:

 

papjaj

 

  • jedna papryka
  • jajka
  • pomidory
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Paprykę umyć, pokroić w plastry, wydrążyć. Ułożyć na patelni, podsmażyć z obu stron. Pomidory drobno pokroić, wyłożyć plaster papryki, wbić na wierzch jajko, posolić, popieprzyć. Podsmażyć chwilkę i przełożyć na drugą stronę. Posypać natką pietruszki, poczekać jak jajko się zetnie, wyłożyć na talerz. Smacznego.

 

jajko z papryką

piątek, 21 sierpnia 2009

Zatęskniłam wczoraj za wiosną...

twarożek


  • 25 dkg twarogu
  • pół szklanki śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 pomidor
  • bagietka lub chleb tostowy
  • sól i pieprz

Twaróg rozgnieść, wymieszać ze śmietaną. Szczypiorek i rzodkiewki umyć i posiekać. Rzodkiewki pokroiłam w paseczki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z twarogiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zjadać na ciepłych tostach lekko posmarowanych masłem. Mniam. Chyba tak właśnie smakuje wiosna ;)

środa, 05 sierpnia 2009

parówki w cieście francuskim

 

  • ciasto francuskie
  • pomidory
  • parówki
  • musztarda
  • keczup
  • ser zółty
  • mozzarella

Ciasto pokroić w prostokąty. Połowę każdego prostokąta posmarować musztardą i keczupem. Położyć parówkę, pomidora, plasterek sera i mozzarellę. Przykryć drugą połową i skleić brzegi. Piec około 20 minut w 200 stopniach C. Pyszna kolacja :) Oprócz pomidora można dodać ogórka, paprykę czy pieczarki. Według uznania :)

niedziela, 25 stycznia 2009

 Mój mąż jada śniadania na ciepło. Obiady i kolacje zresztą też. Nie cierpi kanapek. Wogóle nie lubi chleba. Je go tylko jako dodatek do różnego rodzaju zapiekanek, jajek, parówek.. Jako laik kuchenny stanowi więc dla mnie nie lada wyzwanie przyrządzenie mu śniadania, które naprawdę będzie mu smakowało. Wiem, że zje wszystko co zrobię i powie, że dobre, ale mnie chodzi o ten wyraz zadowolenia na twarzy. M uwielbia jajka, sery, mięsa. Tak więc czasem na śniadanie serwuję mu "pizzę z jajek". I tak stało się też dzisiaj. Mój zryw kulinarny trwa :D

"Pizza" z jajek:

pizza z jaj pizza z jaj

Przygotowanie:

Bardzo proste. Bierzemy boczek, albo szynkę konserwową, albo mortadelę (wszystko co dobrze smakuje usmażone) i układamy na spodzie patelni, tak, żeby mniej więcej zakryć dno. Jajka (ilość uzależniona od wielkości patelni) mieszamy ze startym żółtym serem i przyprawami. Można dodać sól, pieprz, sól czosnkową, paprykę i co tam jeszcze się chce, łącznie z oregano i przyprawą do kuchni włoskiej. Muszą przykryć dokładnie wędlinę na dnie patelni. Zanim polejemy jajkami wędlinę, można jeszcze dodać pokrojone warzywa: paprykę, pomidora, cebulę. Wylewamy jajka z serem i przyprawami, i przykrywamy pokrywką. Czekamy aż jajka się zetną i ostrożnie przewracamy na drugą stronę, i dosmażamy spód. Przekładamy na talerz i dekorujemy jak chcemy. Pomidorem pokrojonym w plastry, papryką czy też czymś innym. Proste i smaczne. M poleca ;) :D