Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne

Sałatki, Surówki, Jarzynki

niedziela, 08 maja 2016

Potrzebujemy:

- baby szpinak  - 100 gr

- rukola - garść

- 1 grapefruit

- 2 pomarańcze

- truskawki

- ser typu feta

- orzechy pecan  

- czerwone winogrona  

Szpinak myjemy, odsączamy. Rukolę myjemy, rwiemy na mniejsze części. Winogrono myjemy, przekrawamy na pół. Grapefruita i pomarańcze  obieramy ze skóry i wycinamy  cząstki,  bez białej błonki. Wyciskamy sok z części, która zostaje po wycięciu kawałków owocu. Fetę kroimy w kostkę, truskawki na cztery części. Orzechy  siekamy. Wszystko mieszamy, lekko dosalamy, dodajemy pieprz  i skrapiamy  oliwą z oliwek. Sałatka jest pyszna również w wersji bez truskawek i rukoli :-)

Smacznego.

poniedziałek, 21 września 2009

Smak mojego dzieciństwa. Robiła ją moja babcia, bardzo rzadko, od święta. Zwykle w niedzielę. Uwielbiałam je od zawsze i do tej pory uwielbiam :) Zasmażane buraczki, mniam!

jarzynka z buraczków


Składniki:

  • buraki (dowolna ilość)
  • sól
  • cukier
  • ocet
  • słonina
  • mąka

Buraki umyć i ugotować. Obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce. Osolić, osłodzić i dodać octu do smaku. Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni, dodać mąkę. Wrzucić buraczki i zasmażać chwilkę. Podawać z ziemniakami i mięskiem. :)

wtorek, 25 sierpnia 2009

W dzieciństwie ją uwielbiałam. Uwielbiam i teraz. Łatwa, nie wymyślna ze zwykłymi składnikami :)

surówka

Potrzebne są:

  • pomidory
  • ogórki kiszone
  • cebula
  • pieprz
  • sól

Ilość warzyw dobieramy tak, żeby mniej więcej było po równo ogórków i pomidorów, cebuli może być trochę mniej. Chyba, że ktoś lubi dużo. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Ogórki też obieramy. Wszystko kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na godzinkę. Jemy. Dobra do obiadu, kolacji, grilla.

czwartek, 19 lutego 2009
 
 
sałatka z fetą
 
Uwielbiam takie sałatki. Można do nich wrzucić wszystko co mamy pod ręką. W tym wypadku  były to:
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • ogórek zielony
  • czerwona cebula
  • pomidory
  • kukurydza
  • groszek
  • kapusta pekińska
  • feta
Wszystko pokroić, wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem. Można też dodać zioła. Ja dodatkowo polałam 3 łyżkami oleju zmieszanymi z dwoma łyżkami cytryny. I posypałam solą czosnkową. Później należy odstawić sałatkę na jakiś czas do lodówki. A później pozostaje tylko jeść :)
piątek, 06 lutego 2009

Do tej pory kupowałam gotową. Dzisiaj zrobiłam sama i gotowej już nie kupię :P

sałatka

  • paczka paluszków krabowych
  • puszka ananasów
  • puszka kukurydzy
  • 3 jajka na twardo
  • kapusta pekińska
  • 1 ostra papryczka
  • majonez
  • sól, pieprz
  • saszetka ryżu parabolicznego (100 gr)
Paluszki rozmrażamy, kroimy w plasterki. Jajka kroimy w drobna kostke. Dodajemy kukurydze i ananasa. Papryczke kroimy bardzo drobno, uważając, żeby palców do oka nie wsadzić, bo się skichamy z bólu. Siekamy kapustę. Wrzucamy ugotowany i wystudzony ryż. Mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. I jemy. Smacznego.