Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne

Obiadowo

piątek, 14 października 2016

Dziś pizza dla leniwych.

- pierś z kurczaka, pokrojona w drobne paski, usmażona na patelni z przyprawą do gyrosa-

- sos boloński w słoiku

- spód do pizzy

- starty na dużych oczkach, ser żółty
Spód do pizzy posmarować sosem bolońskim, wyłożyć kurczaka, posypać serem. Piec wg przepisu na opakowaniu od ciasta. Szybko i prosto. Polecam.

 

Pizza

niedziela, 23 października 2011

Mniamniuśne! ;)

kurczak w boczku

 

filet z kurczaka

przyprawy

boczek wędzony w plasterkach

 

Filet kroimy w paski, przyprawiamy wg uznania. Zawijamy w plasterki boczku. Nadziewamy na patyczki od szaszłyków i pieczemy w piekarniku :) Moi goście byli zachwyceni. Danie mało skomplikowane a bardzo dobre i sycące.

piątek, 19 listopada 2010

Przepis znaleziony na kuchnia.tv i w całości cytowany stamtąd. Wypróbowany od razu. Pyszotka!

kurczak tandoori

Składniki
2 szklanki pełnotłustego jogurtu
6 ząbków czosnku, zmiażdżonych 
1 kawałek mrożonego imbiru, zetrzeć na tarce
1 kopiasta łyżeczka kurkumy 
1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 
2 czubate łyżeczki garam masali lub proszku curry
sól do smaku 
1,5 kg kurczak podzielony na 10 części, 2 skrzydełka, 2 nóżki, 2 udka, 4 części z piersi 

Przygotowanie
Aby przygotować marynatę tandoori, wymieszać jogurt, czosnek i przyprawy w misce. Doprawić solą i dobrze wymieszać. Dodać kurczaka, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzać na najwyższą możliwą temperaturę. Kurczaka wyjąć z marynaty i ułożyć na metalowej kratce umieszczonej nad blachą do pieczenia. Piec około 20 minut, aby kurczak nie był surowy w środku.

kurczak tandoori

Smacznego!

(Użyłam piersi z kurczaka i garam masala.)

sobota, 06 listopada 2010

oczywiście, że wcześniej robiłam gulasz, ale nie taki. Przepis pochodzi z gazetki "Gulasze i potrawki mięsne i warzywne" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego 11/2010.

gulasz wołowy tradycyjny


60 dag wołowiny

2 średnie cebule

2 duże marchewki

średnia pietruszka

1/2 białego selera

2 ząbki czosnku

liśc laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

4 łyżki oleju (lub smalcu)

szklanka bulionu mięsnego (dałam zwykłą wodę)

szklanka wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz


Posiekane cebule podsmażyć na rozgrzanym pleju, dodać pokrojone w dużą kostkę mięso. Krótko obsmażyć. Dodać posiekany czosnek, listek, ziele a także pokrojone w plasterki marchew, pietruszke i seler, zalać bulionem i wodą, dusić pod przykryciem przez ok. 1,5 h, regularnie mieszając. Pod koniec duszenia dodać koncentrat, sól i pieprz do smaku, zagotować.

Smacznego :)


gulasz

piątek, 08 października 2010

W tym roku dostałam mnóstwo papryki od znajomych, którzy mają szklarnię i sami hodują pyszne warzywka. Spora część trafiła do słoików, trochę na leczo no i wreszcie postanowiłam spróbować papryki faszerowanej.

papryka faszerowana

Piękne papryki dokładnie umyłam, odcięłam czubki i wyjęłam nasiona. Mięso mielone przygotowałam podobnie jak na kotlety mielone, wymieszałam je z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Dodatkowo dodałam pokrojone i podsmażone pieczarki. Napełniłam papryki farszem mięsnym, dokładając (za namową koleżanki) po kilka kawałków sera fety na spód, ale bez sera też byłyby pyszne ;) Przykryłam nafaszerowane papryki czubkiem wcześniej odciętym, ułożyłam je na blasze, podlałam troszkę wodą i wstawiłam do piekarnika. Piekłam około godzinę w temperaturze 200 stopni. Ponieważ to był pierwszy raz nie chciałam dorzucać niczego innego do smaku, żeby nie przedobrzyć. Następnym razem jednak postaram się danie urozmaicić :) Jeśli macie jakieś podpowiedzi, chętnie skorzystam :)

Pyyyyycha!

papryka faszerowana

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5