Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne

Ciasta, Ciastka i Desery

sobota, 07 maja 2016

- duże truskawki

- czekolada mleczna

- czekolada biała  

- płatki migdałowe

Truskawki myjemy i osuszamy. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy truskawki w czekoladzie  i układamy na papierze do pieczenia, posypujemy płatkami migdałowymi, po czym umieszczamy w lodówce do stężenia czekolady. Trochę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łyżeczką robimy "wzorki".

Pycha.

Można też dodać  do czekolady  mlecznej szczyptę chilli. Połączenie smaków słodkiego i ostrego, jest smaczne i ciekawe  :-)

 

Truskawki

sobota, 05 listopada 2011

Kolejny przepis z fantastycznej książki "The little big cook book". Wspaniały deser, bardzo słodki, z sosem budyniowym własnej roboty. Mniam! 

gruszki z czekoladą

 

6 dużych gruszek (u mnie Konferencje)

1 i 1/2 szklanki / 300 g cukru

szczypta cynamonu

Budyń:

5 żółtek

3/4 szklanki / 150 g cukru

1/3 szklanki / 50 g mąki

2 szklanki / 500 ml mleka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

125 g deserowej lub ciemnej czekolady

4 łyżki śmietanki 12%

6 ciasteczek amaretti (użyłam płatków migdałowych i "brzydkich" ciastek, ale czytałam, że amaretti są do kupienia w Lidlu)

 

Gruszki obrać, umieścić w całości w wysokim garnku. Zalać zimną wodą, żeby były przykryte, dodać cukier i cynamon. Gotować na małym ogniu, aż będą miękkie, ale nie rozlatujące się. Wyjąć z garnka i ostudzić. Ubić żółtka z cukrem, aż będą jasne i wmieszać mąkę. Mleko zagotować z solą i wanilią i wlać do jajek. Gotować na bardzo małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje, potem wlać do glinianego naczynia i dokładnie przykryć (folią lub plastikową przykrywką), odstawić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę zagotować i dodać do czekolady. Budyń podgrzać i rozlać do salaterek, gruszki pokryć czekoladą, ułożyć na budyniu i posypać rozkruszonymi amaretti. Smacznego :)

 


Pears with chocolate sauce:


6 large ripe yellow pears (Kaiser or Williams)

1, 1/2 cups / 300 g sugar

dash of cinnamon

 

Custard:

5 egg yolks

3/4 cup / 150 g sugar

1/3 cup / 50 g all-purpose / plain flour

2 cups / 50 ml milk

1 tsp vanilla extract

dash of salt

4 oz / 125 g semisweet / dark chocolate

4 tbsp light / single cream

6 amaretti cookies

 

Peel the pears, and without removing the cores, place them whole, in a high-sided, narrow saucepan. Cover with cold water, stir in the sugar, and dash of cinnamon. Leave on low heat until cooked but still firm. Remove from the saucepan and let cool. Whisk the egg yolks and sugar until pale in color, then stir the flour. Bring the milk to a boil with the salt and vanilla. Stir the milk into the egg mixture, and cook over very low heat, stirring constantly, then pour into an earthenware pot, cover with plastic wrap (cling film) so that it touches the surface, and set aside. Melt the chocolate in the top of double-boiler over hot, not simmering water. Bring the cream to a boil then use it to dilute the liquid chocolate. Remove the plastic wrap, warm the custard, and pour it into individual dishes. Serve the pears covered with the melted chocolate, on the bed of custard, and sprinkled with the crumbled amaretti cookies.

 

 

poniedziałek, 12 września 2011

Przepis wzięty z amerykańskiej gazety "Taste of Home" numer February / March 2011. Uwielbiam ciasta korzenne i gruszkowe, więc jak dla mnie to fantastyczne połączenie :)

ciasto gruszkowo korzenne

1/2 szklanki roztopionego masła

1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich

1/4  szklanki brązowego cukru

2 duże gruszki, wypestkowane i pokrojone w plasterki

1/2 szklanki miękkiego masła

1/3 szklanki cukru

1 jajko

1/3 szklanki melasy trzcinowej

1 i 1/2 szklanki mąki

3/4 łyżeczki imbiru

3/4 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/2 szklanki ciepłej wody

lody (opcjonalnie)

Wlać roztopione masło do formy do pieczenia (23 cm, kwadratowa, ja użyłam okrągłej i też było dobrze :D). Posypać orzechami i brązowym cukrem. Ułożyć gruszki. W dużej misce zmiksować miękkie masło z cukrem aż stanie się lekkie i puszyste. Wbić jajko i dodać melasę. Dodać mąkę, imbir, cynamon, proszek do pieczenia i sodę (dodawać na zmianę z wodą za każdym razem dokładnie mieszając, zachować kremową konsystencję). Wyłożyć ciasto na gruszki. Piec w temperaturze 180 stopni C około 35 - 40 minut, lub do suchego patyczka. Studzić 10 minut zanim wyłożymy na talerz (wtedy odwracamy ciasto, żeby gruszki były na wierzchu). Podawać ciepłe z lodami, lub samo :) Pychota!

 

ciasto korzenno gruszkowe

 

1/2 cup butter, melted

1/2 cup coarsley chopped walnuts

1/4 cup packed brown sugar

2 large pears, peeled and sliced

1/2 cup butter, softened

1/3 cup sugar

1 egg

1/3 cup molasses

1 and 1/2 cups all-purpose flour

3/4 tsp. ground ginger

3/4 tsp. ground cinnamon

1/2 tsp. salt

1/2 tsp. baking powder

1/4 tsp. baking soda

1/2 cup warm water

Ice cream, optional

 

Pour melted butter into a 9-in. square baking pan; sprinkle with nuts and brown sugar. Arrange pears over nuts. In a large bowl, cream softened butter and sugar until light and fluffy. Beat in egg and molasses. Combine the flour, ginger, cinnamon, salt, baking powder and baking soda; add to creamed mixture alternately with water, beating well after each addition. Spread batter over pears. Bake at 350 F for 35 - 40 minutes or until a toothpick inserted near the center comes out clean. Cool for 10 minutes before inverting onto a serving plate. Serve warm with ice cream if desired.

 

ciasto gruszkowo korzenne

 

 

niedziela, 23 stycznia 2011

Przepis na to ciasto znalazłam na kuchni.tv. Trafiłam na niego oglądając swój ulubiony kanał telewizyjny (oczywiście kuchnia.tv :D) i program "Apetyczna panna Dahl". Od razu nabrałam ochoty, żeby go wypróbować. Okazja nadarzyła się wczoraj. Przepysznym deserem uraczyłam męża, i naszych przyjaciół. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Przepis podaję taki jak na stronie internetowej, chociaż wprowadziłam niewielkie zmiany.

bezmączne ciasto czekoladowe


Składniki:
masło do wysmarowania foremki
300 g gorzkiej czekolady
225 g miałkiego cukru
180 ml wrzątku
225 g solonego masła pokrojonego w kostkę
6 jajek od kur z wolnego wybiegu, białka oddzielone od żółtek
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Do przybrania:
około kilograma malin, truskawek i czerwonych porzeczek albo jeżyn i borówek amerykańskich
200 ml gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Natłuść masłem wnętrze tortownicy o średnicy 23 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużym malakserze drobno zmiel czekoladę i cukier. Dolej wrzątek, dodaj masło, żółtka, kawę oraz ekstrakt waniliowy. W szklanej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do czekoladowej masy. Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz 45 - 55 minut. Powierzchnia ciasta popęka jak wyschnięte dno rzeki. Po wyjęciu z piekarnika ciasto się zapadnie, tworząc krater, do którego po ostygnięciu będzie można nałożyć śmietanę i ozdobić owocami. Jeśli chcesz, możesz oprószyć je delikatnie cukrem pudrem i odrobiną wiórków czekoladowych.

bezmączne ciasto czekoladowe

Ponieważ nie mam dużego malaksera, do zmielenia czekolady i cukru użyłam blendera, po czym przesypałam część czekolady do miski, do części zostawionej w blenderze dolałam wrzątku i zamieszałam, później szybko wlałam masę do czekolady w misce i mieszałam mikserem. Pozostałe składniki też wymieszałam mikserem. Jeśli chodzi o masło, to użyłam kostki lekko solonego masła duńskiego i 25 g zwykłego masła. Cukier też dodałam zwykły kryształ, niespecjalnie miałki. Do przybrania ciasta zrobiłam słodką bitą śmietanę zamiast kwaśnej i rozmrożone truskawki (pozostałość z lata :)). Całość posypałam czekoladową posypką. W programie panna Dahl zalecała przechowanie ciasta w lodówce przez noc. Moje ciasto zostało prawie w całości pochłonięte jeszcze ciepławe. Miało konsystencję lekkiego musu i było przepyszne. Kawałek, którego nie zdążyliśmy zjeść wczoraj, włożyłam do lodówki. I rzeczywiście, dzisiaj było fantastycznie pyszne! Polecam wszystkim :)

wtorek, 19 października 2010

Przepis podpatrzony na blogu Nasze życie od kuchni i natychmiast wypróbowany. Muffiny są absolutnym hitem!

muffiny


Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 2 jaja
  • 150 g roztopionego masła
  • 125 g posiekanej czekolady z orzechami laskowymi
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek, na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Masę przełożyć do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. piec 20-25 minut w 180 stopniach C.

muffiny
Mniam!
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7