Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
środa, 29 września 2010

Przepis znalazłam na MojeGotowanie.pl. Ja za grzybami nie przepadam. Jeśli już to tylko za marynowanymi. Ale mój M uwielbia grzybki, więc specjalnie dla niego upichciłam kurki w śmietance. Wyszły tak:

kurki w smietanie

Cytuję przepis:

"30 dag kurek
½ szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki masła
1 szklanka słodkiej 30 % śmietanki
sól
pieprz mielony


Kurki oczyścić , umyć , osuszyć i większe przekroić na połówki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kurki i smażyć mieszając ok. 10 minut. Wsypać koper. Chwile podsmażać by wydobyć aromat. Zalać śmietanką. Zmniejszyć gaz i dusić ok. 20 minut aż śmietanka zgęstnieje. Doprawić  sola i pieprzem."

:)

piątek, 17 września 2010

Dostałam mieszankę potrzebną do wykonania pysznego zucchini bread :) Dodałam kilka składników wymienionych na opakowaniu i wyszło mi coś fantastycznie pysznego! Znalazłam już przepis na to cudo i następnym razem upiekę bez mieszanek. Tymczasem prezentuję Zucchini Bread rodem z USA :D


zucchini bread


zucchini bread


zucchini bread


zucchini bread

Prawda, że cudo? ;)

niedziela, 05 września 2010

Truskawki u wujka były w tym roku przepyyyyyszne. Zjedliśmy ich całą masę, trochę zamroziliśmy a z części z nich zrobiłam knedle. Pierwszy raz w życiu. Ale na pewno nie ostatni :) Przepis na knedle wzięłam z gazetki Lubię gotować nr 6/2010.

knedle

Ciasto ziemniaczane:

70 dag ugotowanych ziemniaków

25 dag mąki

jajko

sól

Nadzienie:

50 dag świeżych lub mrożonych truskawek

Do polania:

5 dag masła

łyżka bułki tartej

śmietanka

cukier puder

(my zjedliśmy ze śmietaną na słodko:))


Z umytych owoców usunąć szypułki. Ziemniaki przecisnąć przez praskę (ja ubiłam), wystudzić. Dodać przesianą mąkę, jajko, odrobinę soli i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części, z każdej utoczyć wałek średnicy ok.3 cm. Odkrawać z niego kawałek po kawałku ciasta i na dłoni formować małe placuszki. na środku każdego położyć truskawkę i zlepiać dokładnie brzegi, formując kulki. Knedle wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i gotować na średnim ogniu. Gdy wypłyną, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 2-3 minuty. Wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na talerz. Polać stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą. Osobno podać do nich cukier puder lub posłodzoną bitą śmietanę. Ja dałam słodką śmietanę.

knedle

poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Nigdy nie robiłam żadnych przetworów. Nie musiałam, miałam Babcię... W tym roku zostałam sama i przyszedł czas na spróbowanie sił w tym temacie. Na początek zakupiłam gazetkę "Przetwory do naszej spiżarni" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego. Z wizyty na działce znajomego przywieźliśmy mnóstwo ogórków i papryki. Na pierwszy ogień poszły ogórki. Przedstawiam Ogórki Małosolne do natychmiastowego spożycia wg przepisu z "Przetworów do naszej spiżarni":

ogórki małosolne

1 kg ogórków gruntowych

8 szklanek wody

2 kopiaste łyżki soli

1/2 główki czosnku

pęczek kopru z nasionami

Ogórki umyć, moczyć przez godzinę w zimnej wodzie, po tym czasie wyjąć i osuszyć. Aby szybciej się zakwasiły, obciąć im oba czubki. Tak przygotowane ogórki ułożyć ciasno w kamiennym naczyniu lub słoju, dodać obrane ząbki czosnku i pocięte nożyczkami łodygi kopru. Zagotować wodę z solą. Bardzo gorącą wodą zalać ogórki i pozostawić je lekko przyciśnięte drewnianym denkiem, lub talerzykiem, aby ogórki były zanurzone w solance. po 2 dniach można już zajadać lekko ukwaszone i chrupiące ogórki. Im dłużej stoją tym leeeepszeeee ;) Przymierzam się do drugiej serii :D Smacznego!

niedziela, 22 sierpnia 2010

Zachciało mi się pyszności :) Przepis na oponki z twarogiem znalazłam na blogu dorotus76. Moje oponki wyszły przepyszne i wyglądały tak:


oponki

Przepis z blogu dorotus76:

  • 500 g białego sera (może być zmielony) (ja dałam sernikowy)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 - 3 szklanki mąki (dałam 3)

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto (zacząć od dwóch szklanek mąki i dosypywać w miarę potrzeby). Ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wycinać oponki szklanką i kieliszkiem. Wrzucać na głębszy rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać obficie cukrem pudrem i jeść!
Smacznego :)

oponki