Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
czwartek, 29 września 2011

krążki cebulowe

cebula

4 łyżki mąki

jajko

sól czosnkowa / mieszanka włoska (zioła)

sól

olej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

woda

 

Cebulę pokroić w krążki i osuszyć na ręczniku papierowym. Mąkę, jajka, przyprawy, sól i proszek i wodę wymieszać na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Cebulę zanurzać w cieście i smażyć na złoto. Część moich krążków usmażyłam z solą czosnkową, a drugą część z mieszanką włoską (Italian Seasoning - majeranek, bazylia, tymianek, oregano i rozmaryn). Bardzo dobra przekąska :)

 

krążki cebulowe

krążki cebulowe

 

środa, 21 września 2011

Sąsiad teściów nazrywał dla nas owoców czarnego bzu. Specjalnie, żebym mogła zrobić moim synom syrop, który podobno jest zbawienny przy przeziębieniu. No to zrobiłam ;)

syrop z owoców czarnego bzu

Przepis znalazłam TU. :)



  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 1/2 kg cukru
  • 1 szklanka wody

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem i gotujemy do uzyskania syropu. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Utrzymywać tempraturę poniżej wrzenia. Gotowy syrop odcedzamy od owoców i jeszcze gorący przelewamy do sterylnych butelek (w razie gdyby syrop był zimny podgrzać, by po wystygnięciu w butelkach zassało nakrętkę). Podaje się przy przeziębieniach ok. 2 łyżeczek na szklankę napoju.

 

sok z czarnego bzu

poniedziałek, 12 września 2011

Przepis wzięty z amerykańskiej gazety "Taste of Home" numer February / March 2011. Uwielbiam ciasta korzenne i gruszkowe, więc jak dla mnie to fantastyczne połączenie :)

ciasto gruszkowo korzenne

1/2 szklanki roztopionego masła

1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich

1/4  szklanki brązowego cukru

2 duże gruszki, wypestkowane i pokrojone w plasterki

1/2 szklanki miękkiego masła

1/3 szklanki cukru

1 jajko

1/3 szklanki melasy trzcinowej

1 i 1/2 szklanki mąki

3/4 łyżeczki imbiru

3/4 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/2 szklanki ciepłej wody

lody (opcjonalnie)

Wlać roztopione masło do formy do pieczenia (23 cm, kwadratowa, ja użyłam okrągłej i też było dobrze :D). Posypać orzechami i brązowym cukrem. Ułożyć gruszki. W dużej misce zmiksować miękkie masło z cukrem aż stanie się lekkie i puszyste. Wbić jajko i dodać melasę. Dodać mąkę, imbir, cynamon, proszek do pieczenia i sodę (dodawać na zmianę z wodą za każdym razem dokładnie mieszając, zachować kremową konsystencję). Wyłożyć ciasto na gruszki. Piec w temperaturze 180 stopni C około 35 - 40 minut, lub do suchego patyczka. Studzić 10 minut zanim wyłożymy na talerz (wtedy odwracamy ciasto, żeby gruszki były na wierzchu). Podawać ciepłe z lodami, lub samo :) Pychota!

 

ciasto korzenno gruszkowe

 

1/2 cup butter, melted

1/2 cup coarsley chopped walnuts

1/4 cup packed brown sugar

2 large pears, peeled and sliced

1/2 cup butter, softened

1/3 cup sugar

1 egg

1/3 cup molasses

1 and 1/2 cups all-purpose flour

3/4 tsp. ground ginger

3/4 tsp. ground cinnamon

1/2 tsp. salt

1/2 tsp. baking powder

1/4 tsp. baking soda

1/2 cup warm water

Ice cream, optional

 

Pour melted butter into a 9-in. square baking pan; sprinkle with nuts and brown sugar. Arrange pears over nuts. In a large bowl, cream softened butter and sugar until light and fluffy. Beat in egg and molasses. Combine the flour, ginger, cinnamon, salt, baking powder and baking soda; add to creamed mixture alternately with water, beating well after each addition. Spread batter over pears. Bake at 350 F for 35 - 40 minutes or until a toothpick inserted near the center comes out clean. Cool for 10 minutes before inverting onto a serving plate. Serve warm with ice cream if desired.

 

ciasto gruszkowo korzenne

 

 

wtorek, 06 września 2011

Mój małżonek uwielbia owoce morza. Ja nie, ale od czasu do czasu wymyślam dla niego jakieś smakowitości. Tym razem krewetki na grzance. 

 

krewetki na grzance

 

  • mrożone krewetki tygrysie lub koktajlowe
  • czosnek granulowany (niekoniecznie)
  • pieprz cytrynowy
  • masło 
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki kremówki

Krewetki obsypujemy pieprzem cytrynowym i lekko czosnkiem, podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekaną natkę i śmietanę. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Z bułki paryskiej robimy grzanki (można je zrobić na sosie po krewetkach), krewetki wykładamy na gotowe grzanki i polewamy jej sosem ze smażenia. Ja dodatkowo zrobiłam sałatkę z pomidorów malinowych przekładanych mozzarellą i posypanych świeżymi liśćmi bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek. :)

niedziela, 23 stycznia 2011

Przepis na to ciasto znalazłam na kuchni.tv. Trafiłam na niego oglądając swój ulubiony kanał telewizyjny (oczywiście kuchnia.tv :D) i program "Apetyczna panna Dahl". Od razu nabrałam ochoty, żeby go wypróbować. Okazja nadarzyła się wczoraj. Przepysznym deserem uraczyłam męża, i naszych przyjaciół. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Przepis podaję taki jak na stronie internetowej, chociaż wprowadziłam niewielkie zmiany.

bezmączne ciasto czekoladowe


Składniki:
masło do wysmarowania foremki
300 g gorzkiej czekolady
225 g miałkiego cukru
180 ml wrzątku
225 g solonego masła pokrojonego w kostkę
6 jajek od kur z wolnego wybiegu, białka oddzielone od żółtek
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Do przybrania:
około kilograma malin, truskawek i czerwonych porzeczek albo jeżyn i borówek amerykańskich
200 ml gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Natłuść masłem wnętrze tortownicy o średnicy 23 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużym malakserze drobno zmiel czekoladę i cukier. Dolej wrzątek, dodaj masło, żółtka, kawę oraz ekstrakt waniliowy. W szklanej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do czekoladowej masy. Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz 45 - 55 minut. Powierzchnia ciasta popęka jak wyschnięte dno rzeki. Po wyjęciu z piekarnika ciasto się zapadnie, tworząc krater, do którego po ostygnięciu będzie można nałożyć śmietanę i ozdobić owocami. Jeśli chcesz, możesz oprószyć je delikatnie cukrem pudrem i odrobiną wiórków czekoladowych.

bezmączne ciasto czekoladowe

Ponieważ nie mam dużego malaksera, do zmielenia czekolady i cukru użyłam blendera, po czym przesypałam część czekolady do miski, do części zostawionej w blenderze dolałam wrzątku i zamieszałam, później szybko wlałam masę do czekolady w misce i mieszałam mikserem. Pozostałe składniki też wymieszałam mikserem. Jeśli chodzi o masło, to użyłam kostki lekko solonego masła duńskiego i 25 g zwykłego masła. Cukier też dodałam zwykły kryształ, niespecjalnie miałki. Do przybrania ciasta zrobiłam słodką bitą śmietanę zamiast kwaśnej i rozmrożone truskawki (pozostałość z lata :)). Całość posypałam czekoladową posypką. W programie panna Dahl zalecała przechowanie ciasta w lodówce przez noc. Moje ciasto zostało prawie w całości pochłonięte jeszcze ciepławe. Miało konsystencję lekkiego musu i było przepyszne. Kawałek, którego nie zdążyliśmy zjeść wczoraj, włożyłam do lodówki. I rzeczywiście, dzisiaj było fantastycznie pyszne! Polecam wszystkim :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24