Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
sobota, 24 stycznia 2009
 
ciastka maślano - korzenne
 
Składniki:
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu (może być ziołowy, albo biały - jest słabszy)
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • 150 g mąki
Składniki na dekorację:
  • cukier
  • pisaki  do ciasta lub 150 g gorzkiej czekolady 
Przygotowanie:
Utrzeć razem masło, cukier, przyprawy i aromat waniliowy, po czym dodawać po trochu mąkę, dopóki nie uzyskasz gładkiego, miękkiego ciasta bez grudek.
Schłodzić je w lodówce przez 30 minut, po czym rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm na oprószonej mąką stolnicy. 
Z ciasta wyciąć ciasteczka, ułożyć na blasze do pieczenia (nie potrzeba jej natłuszczać) i posypać lekko cukrem. 
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 8 - 10 minut, dopóki ciasteczka nie nabiorą barwy bladozłotej.
Jeśli dekorujemy czekoladą to: pokruszyć czekoladę i rozpuścić ją w miseczce zanurzonej w garnuszku z wrzątkiem. 
Schłodzone ciasteczka pokrywać rozpuszczoną czekoladą (np. do połowy), odłożyć na talerz lub tacę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić w chłodne miejsce, by czekolada ostygła i stwardniała. Lub po prostu zrobić wzorki pisakami do ciastek. 
Ciasteczka są naprawdę pyszne :)

naleśniki a la tortilla

 

 Mięsko z kurzego biustu, pokrojone w cienkie paseczki, przyprawione (wg uznania. Ja dodałam Season Salt, paprykę, sól czosnkową, przyprawę do gyrosa, bo muszę ją skończyć zanim straci smak i zapach ;)). Kupiłam warzywa na patelnię z przyprawą orientalną. Podsmażone mięsko wymieszać z warzywami. Usmażyć naleśniki, im większa patelnia tym lepiej się zawijają. Farsz wykładać na naleśniki i zawijać tak jak tortillę. Polać sosem, na który aktualnie mamy chęć. Ja użyłam czosnkowego, bo czosnek dobry na choroby :D Ale równie dobrze można dodać pomidorowego, albo ostrego barbecue. Smacznego.

kuleczki mięsne w sezamie

Mięso mielone przyprawiamy według własnego uznania (ja dałam przyprawę do mielonego, przyprawę do gyrosu, czosnek granulowany, namoczoną bułkę, jajko), nie dodałam cebuli. Z mięska formować małe kuleczki, obtoczyć w prażonym sezamie i smażyć.

Naleśniki z farszem mięsnym:

 Składniki:

Farsz:
  • 1 łyżka Ziarenek Smaku
  • 700 gr fileta z kurczaka (w przepisie było mięso z szynki)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki oleju
  • od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę przyprawy do Gyrosu (w przepisie nie było)
Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • sól
Sos czosnkowy:
  • 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego 
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku (dałam 2 duże i 1 mały, bo lubimy, a poza tym przyda się w okresie zachorowań ;))
  • sól
Sposób przyrządzania:
Farsz:
Mięso pokroić w cienkie paseczki, oprószyć Ziarenkami Smaku i czosnkiem, skropić olejem, wymieszać, przykryć i wstawić na 1 godz. do lodówki. Następnie smażyć na rozgrzanej patelni 15-20 minut do odparowania płynu.
mięsko
Naleśniki:
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe i pozostawić na 30 minut. Następnie usmażyć 8 naleśników.
naleśniki

Sos czosnkowy:

Majonez połączyć ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i złożyć w trójkąty. Podawać z sosem czosnkowym. (Ja polałam sosem i farsz w naleśniku i samego naleśnika).

 naleśniki z farszem i sosem

 

 Na jakość zdjęć proszę uwagi nie zwracać. Naleśniki wyszły blade, bo w sumie wszystkie składniki oprócz sosu są w podobnym kolorze. Ale wyszły pyszne :)

 Przepis znalazłam nie pamiętam gdzie. Ale wypróbowałam. Tiramisu jest świetne :)

TIRAMISU:

   *  30 dag podłużnych biszkoptów
    * 2 opakowania (50 dag) mascarpone
    * 4 jajka
    * 4-5 łyżek bardzo drobnego cukru kryształu
    * 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    * 50 ml alkoholu (do wyboru: likier migdałowy amaretto rum koniak lub nawet żubrówka) (a ja użyłam likieru migdałowego "Finezja")
    * 2 łyżki ciemnego kakao


 Tiramisu (Włochy) - sposób przygotowania
1. Wsyp do miseczki kawę rozpuszczalną, wlej niepełne 2 szklanki niezbyt gorącej wody, wymieszaj. Pozostało już tylko wlać alkohol. Najodpowiedniejsze jest amaretto, ale ja stosuję... polską żubrówkę, i to nieco więcej, niż podano w przepisie. Efekt jest znakomity. Najlepiej będzie, jeżeli korzystając z tych sugestii (lub nie), dobierzesz rodzaj i ilość alkoholu według własnego gustu i wyczucia. Połącz trunek z kawą i odstaw do ostygnięcia.

2. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek wsyp 3/4 przygotowanego cukru i ucieraj mikserem na kogel-mogel. Wrzuć do kogla-mogla serek mascarpone i najpierw lekko wymieszaj łyżką, a potem mikserem. Miksuj, aż składniki się połączą. Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać pianę. Gdy zesztywnieje, wsyp pozostały cukier i kontynuuj ubijanie przez 1-2 minuty. Przełóż ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie wymieszaj łyżką.

3. Bierz po jednym biszkopcie i na moment zanurzaj w naparze. Mają być wilgotne tylko z wierzchu. Nasączone układaj rzędami aż przykryją dno naczynia. Nie przejmuj się 'nieszczelnością' spodu. Szparki wypełnia się kremem, a nie okruchami

4. Wyłóż na ciastka połowę kremu i oprósz przez sitko połową kakao. Ułóż drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryj resztą kremu. Teraz deser przez co najmniej 5 godzin musi zastygać w lodówce. Dopiero przed podaniem posyp tiramisu resztą kakao. Gdy deser mocno stężeje, pokrój go na 8-10 kawałków i już na stole nakładaj łopatką. Gdyby nie dał się kroić, nakładaj łyżką. Może nie wygląda to zbyt efektownie, ale na smaku nie traci.

1 ... 21 , 22 , 23 , 24