Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
niedziela, 21 lutego 2016

Składniki:

- marchewka

- cebula dymka

- pietruszka

- pomidor

- czosnek

- koncentrat pomidorowy  

- sól

-pieprz

- czosnek z młynka

- cytryna

- pomarańcza

- tuszka amura lub innej ryby  

Warzywa obrac, pokroić w kostkę, wrzucić  na olej. Chwilkę podsmażać, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać koncentrat i dusić do miękkości. Rybę nasmarować oliwą z czosnkiem, obsypać solą i pieprzem. Na wierzchu położyć plasterki cytryny i pomarańczy. Folię aluminiową polać oliwą, ułożyć warzywa a na nich rybę, zakryć folią. Piec  w temperaturze 175 stopni do miękkości. 

:)

 

amur

poniedziałek, 24 marca 2014

Super bułeczki z bigosem :)

bigosówki

 

- opakowanie ciasta francuskiego

- kapusta kiszona

-biała kapusta

- jabłko

- śliwki suszone

- grzyby suszone

- cebula

- liść laurowy

- jałowiec

- pieprz

- sól

- ziele angielskie

Białą kapustę poszatkować, kiszoną wypłukać i dobrze odcisnąć, również poszatkować. Gotować na wolnym ogniu. Jabłko pokroić. Śliwki i grzyby namoczyć. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, ale wodę zostawić. Cebulę podsmażyć na patelni, dorzucić do kapust. Jabłko, śliwki i grzyby dorzucić do garnka i dolać wodę z grzybów. Doprawić. Gotować do miękkości. Ciasto pokroić na kwadraty. Bigos odcisnąć i nałożyć na ciasto, skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością wody, piec w piekarniku w około 220 stopniach, aż się zezłoci.

 

 

Ostatnio w autobusie zajrzałam przez ramię pewnej pani, która przeglądała kulinarną gazetkę i akurat trafiłam na przepis na placki z kapusty białej i porów. Tak apetycznie wyglądały na zdjęciu, że postarałam się zapamiętać mniej więcej przepis i dziś zrobiłam  Ale dodałam sporo od siebie. Oto moje placki:

placki

Ćwierć małej białej kapusty, drobno poszatkowanej
Duży por drobno pokrojony
Skórka starta z połowy cytryny
Pół jabłka drobno pokrojonego
Dwa jajka
3/4 szklanki mąki żytniej
Sól
Pieprz
Zioła włoskie
Papryka ostra
Wszystkie składniki wymieszać. Nakładać małymi partiami na patelnię, spłaszczając masę. Smażyć aż się zarumienią. Podawać z sosem czosnkowym najlepiej własnej roboty:
Jogurt grecki
Majonez
ząbek czosnku
Sól
Jogurt wymieszać z trzema łyżkami majonezu, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i dosolić do smaku. Wymieszać 

 
wtorek, 30 lipca 2013

Pyszne i proste. Nawet mój niejadek je lubi.

 

zapiekanki

 

Potrzebujemy:

bagietki

pieczarki

cebulę

przyprawy

masło

żółty ser

ketchup, lub nie

 

Pieczarki obieramy, płuczemy, kroimy, podsmażamy na maśle z pokrojoną cebulką. Solimy, pieprzymy, ziołujemy do smaku czym kto woli. Bagietki przekrawamy na pół, smarujemy cienko masłem. Pieczarki wykładamy na bagietki, przykrywamy żółtym serem. Podgrzewamy w piekarniku kilka chwil, żeby pieczywo stało się chrupiące. Polewamy ketchupem, lub nie i jemy. Smacznego :)

środa, 19 czerwca 2013

Na śniadanie:

 

papjaj

 

  • jedna papryka
  • jajka
  • pomidory
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Paprykę umyć, pokroić w plastry, wydrążyć. Ułożyć na patelni, podsmażyć z obu stron. Pomidory drobno pokroić, wyłożyć plaster papryki, wbić na wierzch jajko, posolić, popieprzyć. Podsmażyć chwilkę i przełożyć na drugą stronę. Posypać natką pietruszki, poczekać jak jajko się zetnie, wyłożyć na talerz. Smacznego.

 

jajko z papryką

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24