Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
niedziela, 23 października 2011

Mniamniuśne! ;)

kurczak w boczku

 

filet z kurczaka

przyprawy

boczek wędzony w plasterkach

 

Filet kroimy w paski, przyprawiamy wg uznania. Zawijamy w plasterki boczku. Nadziewamy na patyczki od szaszłyków i pieczemy w piekarniku :) Moi goście byli zachwyceni. Danie mało skomplikowane a bardzo dobre i sycące.

poniedziałek, 10 października 2011

Przepis wzięty z Kuchni.tv, mojego ulubionego programu tv :) Bruschetta jest pyszna!

bruschetta

 

100 ml oliwy

sól

pieprz

2 - 3 pomidory

czosnek

bazylia

 

Obrać pomidory ze skóry i pokroić w kostkę. Poszatkować bazylię i pół ząbka czosnku. Wszystko wymieszać. Jeśli nie je się od razu, lepiej nie solić, bo pomidory szybko puszczają sok. Podawać na zgrillowanej ciabacie z masłem lub bez. (Ja podałam na podpieczonej w piekarniku bagietce z masłem. Pycha! Do pięciu pomidorów dodałam 1,5 ząbka czosnku :))

sobota, 01 października 2011

Przepis dostałam od sąsiadki. Ogórki są lekko słodkawe, ale jednocześnie nie tracą swojego smaku. Bardzo mi smakowały, postanowiłam zrobić kilka słoików i wcale nie żałuję!

ogórki w musztradzie

 

1 l wody

3/4 szklanki octu

1,5 szklanki cukru

2 łyżeczki soli

5 łyżeczek musztardy

ziele angielskie (3 ziarenka na słoik litrowy)

liść laurowy (1)

pieprz czarny ziarnisty (4 ziarenka)

koper ogrodowy

1 ząbek czosnku

kolendra 

gorczyca 

 

Ogórki obrać i pokroić na cztery części i ułożyć w słoikach razem z przyprawami. Wodę z octem, cukrem, musztardą i solą zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 8 minut. Ja nie pasteryzowałam, zakręciłam słoiki i odwróciłam do góry dnem, zostawiłam do ostygnięcia. Ogórki można jeść już na następny dzień. Smacznego!