Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
piątek, 30 października 2009

Kocham placki ziemniaczane. Uwielbiam też cebulkę z boczkiem. Dlaczego ich nie połączyć? Nie wpadłam dotąd na ten pomysł. Na szczęście kupiłam "Moje gotowanie - numer specjalny 13/2009" i naprawdę nie wiem dlaczego wcześniej nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić placki z boczkiem ;)

placki z boczkiem


  • ziemniaki
  • cebula
  • olej do smażenia
  • 20 dag boczku
  • mąka
  • jajko
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W taki sam sposób zetrzeć cebulę. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć z cebulą. Połączyć ziemniaki, mąkę, jajko, sól, pieprz, oregano. Dodać boczek z cebulą i dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placuszki. Smacznego :)

(W przepisie podano jeszcze, żeby po usmażeniu placka z jednej strony i przerzuceniu go na drugą, wybić na placek jajko i trzymać na patelni dopóki się nie zetnie. Ja nie dodałam jajka. Może następnym razem :))

czwartek, 22 października 2009

Mój małżonek jest wielbicielem owocówmorza. Może dlatego tak często je przyrządzam. Tym razem fettuccine.

fettuccine

  • makaron Fettuccine
  • krewetki koktajlowe
  • czosnek (dałam marynowany ziołowy)
  • pomidory z puszki bez skórki, pokrojone
  • kilka kaparów
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek
  • bazylia suszona
  • łyżka sosu rybnego
  • pół łyżeczki sosu chilli pikantnego (jeśli ktoś lubi na ostro)

Na oliwie podsmażyć umyte krewetki. Doprawić pieprzem cytrynowym i solą. Dodać sos rybny, czosnek, sos chilli, pomidory i pokrojone oliwki. Mieszając poddusić kilka minut. Dodać kapary i bazylię. Dusić jeszcze chwilkę. Makaron ugotować al dente i odcedzić. Wyłożyć na talerz, polać sosem krewetkowo pomidorowym. Smacznego :)

niedziela, 11 października 2009

Pomysł na skrzydełka w cieście zrodził się wczoraj. Z lenistwa. No i przecież mam frytownicę :) Wyszły pyszne, więc zapraszam na degustację ;)

skrzydełka w cieście


  • 8 skrzydełek
  • vegeta
  • 1 szklanka mąki
  • mleko
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy
  • olej do smażenia

Umyte skrzydełka podgotowałam w wodzie z vegetą. Mąkę, jajka, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszałam razem na koniec dodając mleko tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ugotowane skrzydełka obtaczałam dokładnie w gęstym cieście. Smażyłam we frytownicy w temp. 180 stopni około 4 minut. Podałam z frytkami. Mniam :)

środa, 07 października 2009

Przepis pochodzi z gazetki "Kuchnia od kuchni czyli gotowanie bez tajemnic" z Serwisu Winiary.

ciasto kokosowo-gruszkowe

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g twarogu
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 700 g gruszek

Polewa:

  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 3 białka

Twaróg zmiksować z mlekiem, olejem, żółtkami, cukrem i szczyptą soli. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Ułożyć na cieście. Składniki polewy rozpuścić (nie gotować), ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z zimną polewą, wyłożyć na gruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut.