Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
czwartek, 29 września 2011

krążki cebulowe

cebula

4 łyżki mąki

jajko

sól czosnkowa / mieszanka włoska (zioła)

sól

olej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

woda

 

Cebulę pokroić w krążki i osuszyć na ręczniku papierowym. Mąkę, jajka, przyprawy, sól i proszek i wodę wymieszać na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Cebulę zanurzać w cieście i smażyć na złoto. Część moich krążków usmażyłam z solą czosnkową, a drugą część z mieszanką włoską (Italian Seasoning - majeranek, bazylia, tymianek, oregano i rozmaryn). Bardzo dobra przekąska :)

 

krążki cebulowe

krążki cebulowe

 

środa, 21 września 2011

Sąsiad teściów nazrywał dla nas owoców czarnego bzu. Specjalnie, żebym mogła zrobić moim synom syrop, który podobno jest zbawienny przy przeziębieniu. No to zrobiłam ;)

syrop z owoców czarnego bzu

Przepis znalazłam TU. :)



  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 1/2 kg cukru
  • 1 szklanka wody

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem i gotujemy do uzyskania syropu. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Utrzymywać tempraturę poniżej wrzenia. Gotowy syrop odcedzamy od owoców i jeszcze gorący przelewamy do sterylnych butelek (w razie gdyby syrop był zimny podgrzać, by po wystygnięciu w butelkach zassało nakrętkę). Podaje się przy przeziębieniach ok. 2 łyżeczek na szklankę napoju.

 

sok z czarnego bzu

poniedziałek, 12 września 2011

Przepis wzięty z amerykańskiej gazety "Taste of Home" numer February / March 2011. Uwielbiam ciasta korzenne i gruszkowe, więc jak dla mnie to fantastyczne połączenie :)

ciasto gruszkowo korzenne

1/2 szklanki roztopionego masła

1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich

1/4  szklanki brązowego cukru

2 duże gruszki, wypestkowane i pokrojone w plasterki

1/2 szklanki miękkiego masła

1/3 szklanki cukru

1 jajko

1/3 szklanki melasy trzcinowej

1 i 1/2 szklanki mąki

3/4 łyżeczki imbiru

3/4 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/2 szklanki ciepłej wody

lody (opcjonalnie)

Wlać roztopione masło do formy do pieczenia (23 cm, kwadratowa, ja użyłam okrągłej i też było dobrze :D). Posypać orzechami i brązowym cukrem. Ułożyć gruszki. W dużej misce zmiksować miękkie masło z cukrem aż stanie się lekkie i puszyste. Wbić jajko i dodać melasę. Dodać mąkę, imbir, cynamon, proszek do pieczenia i sodę (dodawać na zmianę z wodą za każdym razem dokładnie mieszając, zachować kremową konsystencję). Wyłożyć ciasto na gruszki. Piec w temperaturze 180 stopni C około 35 - 40 minut, lub do suchego patyczka. Studzić 10 minut zanim wyłożymy na talerz (wtedy odwracamy ciasto, żeby gruszki były na wierzchu). Podawać ciepłe z lodami, lub samo :) Pychota!

 

ciasto korzenno gruszkowe

 

1/2 cup butter, melted

1/2 cup coarsley chopped walnuts

1/4 cup packed brown sugar

2 large pears, peeled and sliced

1/2 cup butter, softened

1/3 cup sugar

1 egg

1/3 cup molasses

1 and 1/2 cups all-purpose flour

3/4 tsp. ground ginger

3/4 tsp. ground cinnamon

1/2 tsp. salt

1/2 tsp. baking powder

1/4 tsp. baking soda

1/2 cup warm water

Ice cream, optional

 

Pour melted butter into a 9-in. square baking pan; sprinkle with nuts and brown sugar. Arrange pears over nuts. In a large bowl, cream softened butter and sugar until light and fluffy. Beat in egg and molasses. Combine the flour, ginger, cinnamon, salt, baking powder and baking soda; add to creamed mixture alternately with water, beating well after each addition. Spread batter over pears. Bake at 350 F for 35 - 40 minutes or until a toothpick inserted near the center comes out clean. Cool for 10 minutes before inverting onto a serving plate. Serve warm with ice cream if desired.

 

ciasto gruszkowo korzenne

 

 

wtorek, 06 września 2011

Mój małżonek uwielbia owoce morza. Ja nie, ale od czasu do czasu wymyślam dla niego jakieś smakowitości. Tym razem krewetki na grzance. 

 

krewetki na grzance

 

  • mrożone krewetki tygrysie lub koktajlowe
  • czosnek granulowany (niekoniecznie)
  • pieprz cytrynowy
  • masło 
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki kremówki

Krewetki obsypujemy pieprzem cytrynowym i lekko czosnkiem, podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekaną natkę i śmietanę. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Z bułki paryskiej robimy grzanki (można je zrobić na sosie po krewetkach), krewetki wykładamy na gotowe grzanki i polewamy jej sosem ze smażenia. Ja dodatkowo zrobiłam sałatkę z pomidorów malinowych przekładanych mozzarellą i posypanych świeżymi liśćmi bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek. :)