Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
środa, 29 września 2010

Przepis znalazłam na MojeGotowanie.pl. Ja za grzybami nie przepadam. Jeśli już to tylko za marynowanymi. Ale mój M uwielbia grzybki, więc specjalnie dla niego upichciłam kurki w śmietance. Wyszły tak:

kurki w smietanie

Cytuję przepis:

"30 dag kurek
½ szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki masła
1 szklanka słodkiej 30 % śmietanki
sól
pieprz mielony


Kurki oczyścić , umyć , osuszyć i większe przekroić na połówki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kurki i smażyć mieszając ok. 10 minut. Wsypać koper. Chwile podsmażać by wydobyć aromat. Zalać śmietanką. Zmniejszyć gaz i dusić ok. 20 minut aż śmietanka zgęstnieje. Doprawić  sola i pieprzem."

:)

piątek, 17 września 2010

Dostałam mieszankę potrzebną do wykonania pysznego zucchini bread :) Dodałam kilka składników wymienionych na opakowaniu i wyszło mi coś fantastycznie pysznego! Znalazłam już przepis na to cudo i następnym razem upiekę bez mieszanek. Tymczasem prezentuję Zucchini Bread rodem z USA :D


zucchini bread


zucchini bread


zucchini bread


zucchini bread

Prawda, że cudo? ;)

niedziela, 05 września 2010

Truskawki u wujka były w tym roku przepyyyyyszne. Zjedliśmy ich całą masę, trochę zamroziliśmy a z części z nich zrobiłam knedle. Pierwszy raz w życiu. Ale na pewno nie ostatni :) Przepis na knedle wzięłam z gazetki Lubię gotować nr 6/2010.

knedle

Ciasto ziemniaczane:

70 dag ugotowanych ziemniaków

25 dag mąki

jajko

sól

Nadzienie:

50 dag świeżych lub mrożonych truskawek

Do polania:

5 dag masła

łyżka bułki tartej

śmietanka

cukier puder

(my zjedliśmy ze śmietaną na słodko:))


Z umytych owoców usunąć szypułki. Ziemniaki przecisnąć przez praskę (ja ubiłam), wystudzić. Dodać przesianą mąkę, jajko, odrobinę soli i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części, z każdej utoczyć wałek średnicy ok.3 cm. Odkrawać z niego kawałek po kawałku ciasta i na dłoni formować małe placuszki. na środku każdego położyć truskawkę i zlepiać dokładnie brzegi, formując kulki. Knedle wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i gotować na średnim ogniu. Gdy wypłyną, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 2-3 minuty. Wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na talerz. Polać stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą. Osobno podać do nich cukier puder lub posłodzoną bitą śmietanę. Ja dałam słodką śmietanę.

knedle