Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
wtorek, 29 września 2009

Przede wszystkim chciałabym napisać, że w najbliższym czasie notki będą się pojawiać nieregularnie i z różną częstotliwością, ponieważ jestem troszeczkę zajęta.

A dzisiaj zapraszam na tortillę z sosem czosnkowym:

tortilla

Sos czosnkowy:

  • jogurt grecki
  • kilka ząbków czosnku ( wg uznania)
  • sól
  • majonez

Jogurt wymieszać z dwiema łyżkami majonezu, dodać posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek i doprawić szczyptą soli.


  • sałata
  • ogórek zielony
  • kukurydza z puszki
  • fasolka czerwona z puszki
  • suszone pomidory
  • pomidor świeży
  • tortilla
  • filet z kurczaka
  • przyprawy

Filet z kurczaka umyć, ossuszyć i pokroić w paski. Przyprawić (ja użyłam przyprawę do gyrosa) i usmażyć na patelni. Tortillę posmarować sosem czosnkowym, ułożyć sałatę, kurczaka i warzywa. Zwinąć. Podgrzewać w kuchence mikrofalowej około 2 minut, lub w piekarniku. Smacznego :)

czwartek, 24 września 2009

Dzisiaj znów gofry. Tym razem z przepisu dołączonego do gofrownicy. Równie pyszne jak poprzednie :) Zapraszam :)

gofry 2

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju, rozpuszczonej margaryny lub masła
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlać jedną porcję ciasta (trzeba sobie wypróbować ile tego ciasta, bo ono rośnie i później bokami wyłazi ;)).  Piec około 5-7 minut.


poniedziałek, 21 września 2009

Smak mojego dzieciństwa. Robiła ją moja babcia, bardzo rzadko, od święta. Zwykle w niedzielę. Uwielbiałam je od zawsze i do tej pory uwielbiam :) Zasmażane buraczki, mniam!

jarzynka z buraczków


Składniki:

  • buraki (dowolna ilość)
  • sól
  • cukier
  • ocet
  • słonina
  • mąka

Buraki umyć i ugotować. Obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce. Osolić, osłodzić i dodać octu do smaku. Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni, dodać mąkę. Wrzucić buraczki i zasmażać chwilkę. Podawać z ziemniakami i mięskiem. :)

piątek, 18 września 2009

Ostatnio naszło mnie na gotowaną kukurydzę. Kupiłam więc i mniam, mniam zjedliśmy na deser ;)

kukurydza

  • kukurydza
  • cukier
  • sól
  • masło

Kukurydzę gotujemy w osłodzonej wodzie przez około 10 - 15 minut, dopóki nie zmięknie. Dłużej nie, bo będzie twarda jak skała. Wyławiamy z wody. Podajemy z masełkiem, lekko osolone. Smacznego :)

środa, 16 września 2009

Przepis dostałam od koleżanki. Uwielbiam borówki, więc wypróbować musiałam. Pycha! Dzięki Aniu!

blueberry pie

Składniki:

Ciasto:

  • 325 g mąki
  • 225 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 do 4 łyżek lodowatej wody (nie użyłam)

Nadzienie:

  • 6 filiżanek borówki amerykańskiej
  • ½ łyżeczki startej skórki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 32 g mąki
  • 112 g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 28 g masła


  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z solą i cukrem, stopniowo dodawać schłodzone, pocięte w małe kawałeczki masło. W razie potrzeby dodawać wody. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części, uformować małe dyski, posypać mąką, zawinąć w folię do żywności i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Wyjąć jeden krążek ciasta z lodówki, rozwałkować. Formę do tarty posmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto, ponakłuwać delikatnie widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.

Borówki umyć, usunąć ogonki. Wymieszać delikatnie z cukrem, mąką, cynamonem, skórką i sokiem z cytryny. Przełożyć na schłodzone na formie ciasto. Na wierzch owoców położyć masło pocięte w małe kawałeczki. Przykryć pozostałym, rozwałkowanym krążkiem ciasta, brzegi dokładnie skleić. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Roztrzepać jajko z łyżką mleka. Przy pomocy pędzelka posmarować wierzch ciasta. Środek ciasta przeciąć delikatnie nożem na krzyż, delikatnie ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 220 stopni, następnie 30 do 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3