Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Nigdy nie robiłam żadnych przetworów. Nie musiałam, miałam Babcię... W tym roku zostałam sama i przyszedł czas na spróbowanie sił w tym temacie. Na początek zakupiłam gazetkę "Przetwory do naszej spiżarni" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego. Z wizyty na działce znajomego przywieźliśmy mnóstwo ogórków i papryki. Na pierwszy ogień poszły ogórki. Przedstawiam Ogórki Małosolne do natychmiastowego spożycia wg przepisu z "Przetworów do naszej spiżarni":

ogórki małosolne

1 kg ogórków gruntowych

8 szklanek wody

2 kopiaste łyżki soli

1/2 główki czosnku

pęczek kopru z nasionami

Ogórki umyć, moczyć przez godzinę w zimnej wodzie, po tym czasie wyjąć i osuszyć. Aby szybciej się zakwasiły, obciąć im oba czubki. Tak przygotowane ogórki ułożyć ciasno w kamiennym naczyniu lub słoju, dodać obrane ząbki czosnku i pocięte nożyczkami łodygi kopru. Zagotować wodę z solą. Bardzo gorącą wodą zalać ogórki i pozostawić je lekko przyciśnięte drewnianym denkiem, lub talerzykiem, aby ogórki były zanurzone w solance. po 2 dniach można już zajadać lekko ukwaszone i chrupiące ogórki. Im dłużej stoją tym leeeepszeeee ;) Przymierzam się do drugiej serii :D Smacznego!

niedziela, 22 sierpnia 2010

Zachciało mi się pyszności :) Przepis na oponki z twarogiem znalazłam na blogu dorotus76. Moje oponki wyszły przepyszne i wyglądały tak:


oponki

Przepis z blogu dorotus76:

  • 500 g białego sera (może być zmielony) (ja dałam sernikowy)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 - 3 szklanki mąki (dałam 3)

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto (zacząć od dwóch szklanek mąki i dosypywać w miarę potrzeby). Ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wycinać oponki szklanką i kieliszkiem. Wrzucać na głębszy rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać obficie cukrem pudrem i jeść!
Smacznego :)

oponki