Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Dzisiaj przepis z gazety. Niestety nie wiem jaka to była gazeta, bo dostałam go od mojej mamy. Mama natomiast wyrwała go po prostu z jakiegoś magazynu i z wieloma innymi (też wyrwanymi), wysłała do mnie :) Przepis podam w oryginale i tłumaczony (mniej więcej). Bułeczki wyszły dobre, ale dla mnie ciut za słodkie. A wyglądały tak:

bułeczki cynamonowo-cappucciono

Składniki:

Ciasto:
Suche drożdże (około 7-8 ml) 1 i 1/2 łyżeczki
szklanka cieplej wody
3/4 szklanki cieplego mleka
1/2 szklanki maslanki
3 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe miękkiego masła
1 i 1/4 łyżeczki soli
5 i 1/2 do 6 szklanek zwykłej mąki

Nadzienie:
1/4 szklanki roztopionego masła
1 szklanka brązowego cukru (dałam 3/4 szklanki)
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej granulowanej
2 łyżeczki cynamonu

Polewa:
2 łyżki stołowe miękkiego masła
1 do 2 łyżek stołowych mleka
2 łyżeczki rozpuszczalnego cappuccino
1 i 1/2 szklanki cukru pudru (dałam niecałą szklankę)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać ciepłe mleko, maślankę, cukier, sól i 4 szklanki mąki. Ubić na średniej prędkości do utworzenia gładkiej masy. Wmieszać pozostalą mąkę, żeby powstało miękkie ciasto (ciasto będzie się lepić)
Przełożyć ciasto na stolnicę, ugniatać dopóki nie stanie się gładkie i elastyczne, przez jakieś 6-8 minut. Przelożyć do natłuszczonej miski, obrócić raz, żeby natłuścić wierzch. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu przez około 1 h, żeby urosło.
Nakłuć ciasto i przelożyć na posypaną maką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o średnicy 45cm x 35cm posmarować masłem (pędzelkiem). Wymieszać brązowy cukier, granulowaną kawę, cynamon i roztopione masło. Posypać ciasto do 1,5 cm od brzegów.
Zrolować ciasto, zaczynając od dłuższego brzegu, przycisnąć końce. Pokroić na 12 plastrow. Położyć roladki, przeciętą stroną do dołu na wysmarowanej formie. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia przez około 30 minut. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 22-28 minut lub aż się zrumieniż. W małej misce zmiksować składniki polewy i posmarować bułeczki. Podawać ciepłe.
Smacznego :)


Cappuccino cinnamon rolls:

1pkg (1/4 oz) active dry yeast
1 cup warm water (110 to 115)
3/4 cup warm milk (110 to 115)
1/2 cup buttermilk
3 tbsp sugar
2 tbsp butter, softened
1 - 1/4 tsp salt
5 - 1/2 to 6 cups all-purpose flour

Filling:
1/4 cup butter, melted
1 cup packed brown sugar
4 tsp instant coffee granules
2 tsp ground cinnamon

Icing:
2 tbsp butter softened
1 to 2 tbsp milk
2 tsp cappuccino mix
1 - 1/2 cups confectioners sugar
1/2 tsp vanilla extract

In a large bowl, dissolve yeast in warm water. Add the warm milk, buttermilk, sugar, butter, salt and 4 cups flour. Beat on medium speed until smooth. Stir in enoug remaining flour to form a soft dough (dought will be sticky).
Turn onto a loured surface; knead until smooth and elastic, about 6-8 minutes. Place in greased bowl, turning once to grease the top. Cover and let rise in a warm place until doubled, about 1 hour.
Punch douh down, turn onto floured surface. Roll into an 18-in. x 12-in. rectangle, brush with butter. Combine the brown sugar. coffe granules and cinnamon. Sprinkle over the dough to within 1/2 in. of edges.
Roll up jelly-roll style, starting with a long side; pinch seam to seal. Cut into 12 slices. Place rolls, cut side down, in a greased 13-in. x 9-in. baking pan. Cover and let rise until doubled, about 30 minutes.
Bake at 350 for 22-28 minutes or until golden brown. Place pan on a wire rack. Ina small bowl, beat the icing ingredients. Spread over rolls. Serve warm.
czwartek, 27 sierpnia 2009

Kolejny pyszny przepis z blogu Majany. Muffinki z borówkami amerykańskimi są przepyszne!

muffiny

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka borówki amerykańskiej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.

W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i wanilią. Zawartość obu misek połączyć, dodać jagody (borówki) i wymieszać delikatnie.

Nakładać do foremek muffinkowych i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Majano, dzięki za przepis! Mniam!

wtorek, 25 sierpnia 2009

W dzieciństwie ją uwielbiałam. Uwielbiam i teraz. Łatwa, nie wymyślna ze zwykłymi składnikami :)

surówka

Potrzebne są:

  • pomidory
  • ogórki kiszone
  • cebula
  • pieprz
  • sól

Ilość warzyw dobieramy tak, żeby mniej więcej było po równo ogórków i pomidorów, cebuli może być trochę mniej. Chyba, że ktoś lubi dużo. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Ogórki też obieramy. Wszystko kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na godzinkę. Jemy. Dobra do obiadu, kolacji, grilla.

niedziela, 23 sierpnia 2009

Moje pierwsze ciasto drożdżowe. Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki i postanowiłam wykorzystać. Pyszne ciasto szybko zniknęło i następnym razem na pewno skorzystam z tego przepisu.

drożdżowe


Przepis (cyt. dorotus76):

Składniki na zaczyn:

  • 4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki cukru

Ponadto na ciasto:

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • śliwki węgierki, około 1 kilograma

I na kruszonkę:

  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy - 16 g
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.

Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto (będzie dość cienkie). Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż lekko się zrumieni, do tzw. suchego patyczka. (Czas pieczenia może się różnić i to bardzo - wyjatkowo piekłam w gazowym piekarniku bez termoobiegu).

Smacznego.

drożdżowe ze śliwkami

piątek, 21 sierpnia 2009

Zatęskniłam wczoraj za wiosną...

twarożek


  • 25 dkg twarogu
  • pół szklanki śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 pomidor
  • bagietka lub chleb tostowy
  • sól i pieprz

Twaróg rozgnieść, wymieszać ze śmietaną. Szczypiorek i rzodkiewki umyć i posiekać. Rzodkiewki pokroiłam w paseczki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z twarogiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zjadać na ciepłych tostach lekko posmarowanych masłem. Mniam. Chyba tak właśnie smakuje wiosna ;)

 
1 , 2 , 3