Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
czwartek, 30 lipca 2009

Tak jak mówiłam, nie poddaję się w walce z drożdżami ;) Tym razem bagietki. Pyszne. Wygląd może nie najlepszy, bo po prostu nie mam wprawy :D No i mogłyby być troszkę bardziej rumiane, ale oczywiście zapomniałam spryskać piekarnik wodą, poza tym on nie lubi drożdżowych wypieków... Przepis wzięłam z blogu Moje Wypieki, a moje bagietki wyglądały tak:

bagietki

 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody o temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki
  • ponadto: czysta woda w butelce ze sprayem

Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki; wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.

Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyc do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę), włożyć bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste (niedługo, ja piekłam jeszcze około 10 minut).

(*z podanych proporcji wychodzą 4 spore bagietki)

(Przepis skopiowałam z blogu dorotus76. Mam nadzieję, że jeśli autorka jakimś cudem tutaj trafi, nie będzie miała mi tego za złe. Bagietki są naprawdę superowe :))

wtorek, 28 lipca 2009

Kolejny koktajl z książeczki "131 mlecznych koktajli":


lamington


  • likier Malibu 15 ml
  • likier Bailey's 30 ml
  • likier Kahlua 15 ml
  • śmietanka 30 ml

Wszystkie składniki koktajlu wytrząsać w shakerze. Przelać do kieliszka koktajlowego (od wina też się nada ;)). Posypać wiórkami czekoladowymi i kokosowymi.



niedziela, 26 lipca 2009

Tym razem poszłam trochę na łatwiznę. Wprawdzie sos beszamelowy wykonałam sama, ale sosu bolońskiego użyłam gotowego ze słoika. Jednak w żaden sposób nie zaszkodziło to obiadkowi ;)

cannelloni


Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni (użyłam Lubelli)
  • 60 dag mielonego
  • sos boloński
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ser żółty
  • inne dodatki (pieczarki, pomidory, papryka itp)

Mięso podsmażyć na patelni i wymieszać z sosem. Naczynie do zapiekania natłuścić. Nadziewać surowy makaron masą mięsną i układać obok siebie. Na patelni rozpuścić masło i oprószyć mąką. Zasmażać 2-3 minuty. Wlewać powoli przegotowane i ostudzone mleko cały czas mieszając na gładką masę. Beszamel doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać nadziane cannelloni. Całość posypać startym żółtym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)

piątek, 24 lipca 2009

Idealna przekąska na imprezy, lub gdy odwiedzą nas niespodziewani goście :) Przepis znalazłam na zpierwszegotloczenia.pl


surimi


Składniki:

  • paluszki krabowe
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Paluszki surimi rozmrażamy. Jajko rozbijamy widelcem, dodajemy mąkę, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Paluszki obtaczamy w cieście i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż nabiorą złotego koloru.

środa, 22 lipca 2009

Przepis pochodzi z gazetki "Dania z owocami słone, słodkie i pikantne". Racuszki są fantastycznie pyszne! Zapraszam do skosztowania ;)

racuszki


Składniki:

  • 10 - 15 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • puszka ananasa w plastrach
  • sok z ananasa (z puszki)
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiac do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, jajka. Mieszając lub miksując dodawać sok ananasowy (tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany). Osączone plastry ananasa zanurzać w cieście i smażyć na silnie rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. (Ja dodatkowo podałam z lodami ;))

 
1 , 2 , 3