Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
środa, 19 czerwca 2013

Na śniadanie:

 

papjaj

 

  • jedna papryka
  • jajka
  • pomidory
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Paprykę umyć, pokroić w plastry, wydrążyć. Ułożyć na patelni, podsmażyć z obu stron. Pomidory drobno pokroić, wyłożyć plaster papryki, wbić na wierzch jajko, posolić, popieprzyć. Podsmażyć chwilkę i przełożyć na drugą stronę. Posypać natką pietruszki, poczekać jak jajko się zetnie, wyłożyć na talerz. Smacznego.

 

jajko z papryką

czwartek, 13 czerwca 2013

Uwielbiam sushi. Ostatnio oglądałam jakiś stary odcinek Karola Okrasy, w którym właśnie prezentował jak zawijać maki. Postanowiłam spróbować sama. Z braku surowej ryby wykorzystałam wędzonego tuńczyka i pstrąga, oraz brzuszki z łososia. W zasadzie można wykorzystać wszystko, na co ma się ochotę. Moje maki wyglądały tak:

 

 sushi maki

 

Składniki:

  • ryż do sushi
  • ocet ryżowy, lub sos do ryżu sushi
  • liście nori
  • chrzan wasabi
  • ryba
  • awokado, surowa marchewka
  • grzybki mun
  • zielony ogórek
  • paluszki krabowe
  • wszystko na co mamy chęć
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • mata bambusowa

 

Ryż przygotować wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z octem ryżowym lub z sosem. Na macie ułożyć liść nori, błyszczącą stroną do dołu. Zmoczyć palce wodą i nałożyć ryż na nori z jednego brzegu pozostawiając pasek około 3 cm. Pokrojone w paseczki warzywa, owoce i rybkę układać w jednej linii przy brzegu liścia wg upodobania. Posmarować ryż wasabi, (za ułożonymi warzywami zrobić linię z chrzanu. UWAGA! OSTRY!). Posmarować lekko wodą koniec nori bez ryżu i przy pomocy maty zwinąć ciasno "roladkę". Pokroić na części i zjadać maczając w sosie sojowym. Każdy kawałek przegryzać imbirem :)