Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
wtorek, 15 czerwca 2010

Oglądając "Jak to jest zrobione" na Discovery trafiłam na odcinek o chipsach. Postanowiłam spróbować domowej produkcji ulubionej przekąski ;) Wyszło mi takie coś:

chipsy

1 kg młodych ziemniaków dobrze umyłam i oskrobałam nożem ze skórki. Osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w plasterki. Użyłam do tego szatkownicy, która umieszczona jest z boku tarki do warzyw. Wypłukałam plasterki ziemniaków w zimnej wodzie i osuszyłam. Frytownicę nastawiłam na 190 stopni C. Plasterki smażyłam partiami przez około 4-5 minut, dopóki nie nabrały chrupkości i rumieńców ;) Osączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym i posoliłam. Później dodatkowo część chipsów posypałam ostrą papryką. Były naprawdę smaczne :)

chipsy