Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
niedziela, 28 czerwca 2009

Wciąż twierdzę, że nie umiem piec drozdżowych rzeczy. Dzisiaj porwałam się na jagodzianki wg przepisu z Wielkiego Żarcia. Wyglądu toto nie ma, ale smak owszem. I to całkiem niezły. Wobec powyższego zapodaję:

jagodzianki

Składniki:

Na zaczyn:
1 paczuszka suchych drożdży (7g) lub 20 g świeżych
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. mąki
1/4 łyżeczki cukru


Na ciasto:
120 g masła
3/4 szkl. cukru
3 żółtka
1/2 szkl. mleka
1 cukier waniliowy
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka skórki z cytryny
3,5 szkl mąki


Na nadzienie:
25 dag. jagód
3/4 szkl. cukru


Do posmarowania:
1 żółtko
cukier (ja zrobiłam lukier z wody i cukru pudru i tego użyłam)


Przepis:

Zaczyn: drożdże, mąkę i cukier rozpuścić w letnim mleku i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.

W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę.
Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło na ok.60 minut.
Następnie podzielić ciasto na części, z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić go jagodami wymieszanymi z cukrem. Uformować bułeczkę, posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać z wierzchu cukrem.

Piec w temp. 180 st.C. przez ok. 30 minut lub do czasu zarumienienia.


Przepis wstawiony metodą "kopiuj-wklej" z Wielkiego Żarcia, z moim małym dopiskiem :)



czwartek, 11 czerwca 2009

Trochę wzorowana na innych i trochę wg mojego smaku:

tarta z boczkiem


Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • sól

Farsz:

  • 20 dag boczku
  • 2 cebule
  • papryka
  • pieczarki
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do potraw włoskich
  • jajko
  • 5 łyżek śmietany

Mąkę, zimne masło i szczyptę soli posiekać, dodać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść gładkie ciasto. Wstawić na 30 min do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, włożyć do natłuszczonej formy na tartę. Przykryć papierem do pieczenia (najlepiej obciążyć go kilkoma fasolkami) i piec 12 minut w temp. 200 stopni C. Na patelni podsmażyć razem boczek, cebulę, paprykę i pieczarki. Dodać koncentrat i przyprawy. Schłodzić. Jajko rozkłócić ze śmietaną, wymieszać z farszem, wyłożyć wszystko na podpieczony spód. Piec 30 min w temp. 200 stopni C.

piątek, 05 czerwca 2009

W związku z Komunią mojego starszego syna nie miałam czasu na kulinarne wyczyny. Zaniedbałam trochę blogi, ale powoli wszystko wraca do normy. Prezentuję zatem dzisiaj pierogi ruskie. Mmmm, mmmm pycha ;) Przepis wzięłam z gazetki pt.: Kartofle, 30 pysznych dań.

pierogi ruskie


Przepis:

Ciasto

  • 2 i 1/3 szklanki (40 dag) mąki
  • duże jajko

Farsz

  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag twarogu
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zrumienić na maśle. Wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami oraz twarogiem. Przyprawić. Mąkę ze szczyptą soli przesiać na stolnicę. Uformować kopczyk, w zagłębienie wbić jajko. Stopniowo wlać niepełną szklankę wody, cały czas mieszając składniki nożem. Zagnieść ciasto, odstawić na 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Za pomocą szklanki wyciąć krążki o średnicy około 4-5 cm. Układać farsz na środku krążków i skleić boki. Pierogi wkładać porcjami do osolonego wrzątku. Zamieszać, gotować pod przykryciem aż wypłyną. Wówczas dogotować jeszcze przez 2 minuty i wyjąć łyżką cedzakową.