Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
czwartek, 14 maja 2009

Przepis znaleziony na Wielkim Żarciu.

udźce w sezamie

Składniki:

- 1 kilogram udźców
- 2 jajka
- sezam prażony
- tarta bułka
- tarty parmezan (można pominąć) (ja dałam zwykły ser żółty)
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- sól, pieprz
 
Wykonanie:
Pomieszać sezam, tartą bułkę, parmezan, paprykę.
Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, moczyć kurczaka a następnie obtoczyć w panierce z bułki, sezamu, sera i papryki. Tak przygotowane udźce ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą (ja piekłam na blasze) i piec (bez przykrycia) do 50 min. w 200 stopniach C, od czasu do czasu polewając go wyciekającym tłuszczem.
piątek, 08 maja 2009

Przepis znalazłam na smaczny.pl i troszkę go zmodyfikowałam. Filety są przepyszne. Na pewno niebawem znowu je zrobię.

filety

 Składniki:

  • 2 podwójne filety
  • papryka w proszku
  • sól i pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • 2-3 cebule (białe i czerwone)
  • majonez
  • żółty ser w plastrach
  • łyżka oleju
  • oregano
Robimy tak:
 
Rozbijamy filety jak na kotlety. Posypujemy z wierzchu przyprawą do gyrosa. Cebulę kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką i układamy na kotlecikach. Całość smarujemy majonezem i przykrywamy plastrami żółtego sera. Posypujemy oregano (ja się pomyliłam i posypałam majerankiem :D:D Ale i tak było pyszne.) Pieczemy około 30 minut w piekarniku na blasze posmarowanej olejem, w temperaturze 180-200 stopni. Jemy.
niedziela, 03 maja 2009

Fantastyczna rybka w cieście. Przepis znalazłam na kobieta.pl. Następnym razem zrobię bardziej gęste ciasto, bo tym razem wyszło ździebko za rzadkie i rybka pokryła się niezbyt dokładnie. Ale i tak była pyszna.

mintaj w cieście

Składniki:

  • 3/4 kg filetów z mintaja
  • cytryna
  • łyżka masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • szklanka mleka
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety opłukać i osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić pod przykryciem na 10 min. Masło stopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, wlać mleko i masło, wbić jajka. Dokładnie wymieszać ciasto (można zmiksować), powinno być dość gęste. Odstawić na 15 min. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Filety maczać w cieście, smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Ryby osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
 
Pod przepisem widniała rada ( z której nie skorzystałam):
Jeśli chcesz nadać rybie oryginalny, lekko pikantny smak, zamiast mleka i masła dodaj do ciasta jasne piwo (tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstszą od naleśnikowego).
 
Smacznego :)