Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
wtorek, 28 kwietnia 2009

Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu. Bardzo fajne ciasto. Wilgotne i pyszne. Do kawy, do herbatki i dla dzieci do mleka. Proste i szybkie. Panie i Panowie:

Banana bread!

banana bread

Składniki:

 1/2 kostki masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki brązowego cukru (można użyć tylko biały cukier wtedy dajemy go szklankę)
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
pół łyżki soku z cytryny
3 lub 4 bardzo dojrzałe banany - zależnie od wielkości (najlepsze takie już z ciemną skórką)
bakalie ( co kto ma, u mnie standardowo są orzechy włoskie i rodzynki) + ew. alkohol do namoczenia (whisky, sherry, brandy, koniak...)

Przygotowanie:

Banany dokładnie rozgnieść widelcem.
Bakalie pokroić, zalać w miseczce gorącą wodą i alkoholem, odstawić, dokładnie odcedzić.
Masło roztopić, ostudzić.
Jajka ubić z cukrem (nie trzeba ubijać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru), ciągle ubijając dodać tłuszcz, śmietanę i sok z cytryny.
Zmniejszyć obroty miksera, dodać rozgniecione banany oraz przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Wmieszać bakalie.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremki.
Piec ok 70min w temp 180st C. Na ostatnie 10min można podnieść temperaturę na 190-200st, żeby ciasto było rumiane. 

 

Przepis żywcem zerżnęłam z Wielkiego Żarcia. Dałam 3 banany zamiast 4, ale następnym razem dam 4. Nie moczyłam bakalii w alkoholu. Foremka keksowa o wymiarach 300x110x75 mm. Polecam do wypróbowania i życzę smacznego :)

piątek, 17 kwietnia 2009

Przepis znalazłam na forum gazety.pl. Wypróbowałam z lenistwa właśnie. Mojemu M smakowało. Mięsko na surowo i po upieczeniu wyglądało tak:

 karkówka

Przygotowanie:

Dowolny kawał mięsa smarujemy z wierzchu musztardą francuską (ziarna gorczycy w całości) i układamy na blasze wysypanej solą. Wrzucamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez około 2 godziny. Mięso nie wymaga żadnego wcześniejszego przygotowania. Przynosimy ze sklepu, myjemy, smarujemy, pieczemy i jemy. Kto odważny może wypróbować :D

wtorek, 07 kwietnia 2009

Zrobiłam jakiś czas temu, ale z braku czasu wstawiam dopiero dzisiaj. Mam okropne tyły. Jabłecznik jest dziecinnie prosty, szybki i przepyszny. Przepis znalazłam na kuchnia.o2.pl.

jabłecznik

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany
  • starte jabłka
  • cynamon
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Ciasto ( żółtka, margaryna, cukier, mąka, proszek, śmietana ) zagnieść, podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Na górę wyłożyć tarte jabłka , posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem. Na to wyłożyć ubitą pianę z 4 jaj. Drugą połowę ciasta pokruszyć na górę . Piec 30 minut w temperaturze 220 stopni. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem (ja nie posypałam i był baaardzo w porządku).