Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
poniedziałek, 24 marca 2014

Super bułeczki z bigosem :)

bigosówki

 

- opakowanie ciasta francuskiego

- kapusta kiszona

-biała kapusta

- jabłko

- śliwki suszone

- grzyby suszone

- cebula

- liść laurowy

- jałowiec

- pieprz

- sól

- ziele angielskie

Białą kapustę poszatkować, kiszoną wypłukać i dobrze odcisnąć, również poszatkować. Gotować na wolnym ogniu. Jabłko pokroić. Śliwki i grzyby namoczyć. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, ale wodę zostawić. Cebulę podsmażyć na patelni, dorzucić do kapust. Jabłko, śliwki i grzyby dorzucić do garnka i dolać wodę z grzybów. Doprawić. Gotować do miękkości. Ciasto pokroić na kwadraty. Bigos odcisnąć i nałożyć na ciasto, skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością wody, piec w piekarniku w około 220 stopniach, aż się zezłoci.

 

 

Ostatnio w autobusie zajrzałam przez ramię pewnej pani, która przeglądała kulinarną gazetkę i akurat trafiłam na przepis na placki z kapusty białej i porów. Tak apetycznie wyglądały na zdjęciu, że postarałam się zapamiętać mniej więcej przepis i dziś zrobiłam  Ale dodałam sporo od siebie. Oto moje placki:

placki

Ćwierć małej białej kapusty, drobno poszatkowanej
Duży por drobno pokrojony
Skórka starta z połowy cytryny
Pół jabłka drobno pokrojonego
Dwa jajka
3/4 szklanki mąki żytniej
Sól
Pieprz
Zioła włoskie
Papryka ostra
Wszystkie składniki wymieszać. Nakładać małymi partiami na patelnię, spłaszczając masę. Smażyć aż się zarumienią. Podawać z sosem czosnkowym najlepiej własnej roboty:
Jogurt grecki
Majonez
ząbek czosnku
Sól
Jogurt wymieszać z trzema łyżkami majonezu, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i dosolić do smaku. Wymieszać