Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
środa, 25 marca 2009

Przepis na pieczone pyszności znalazłam na przepisy.org. Proste i smaczne.

uda jogurtowe

Przepis:

  • 8 udek z kurczaka (ja kupiłam pałeczki, ok. 1,5 kg)

Marynata:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka ketchupu

Wykonanie:

Wymieszać składniki marynaty, ponakłuwać każde udko i posmarować je marynatą.Odstawić na pół godziny lub dłużej (można włożyć na całą noc do lodówki). Jeśli zostanie trochę marynaty, można nią polewać mięso podczas pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200 °C. Udka ułożyć w płytkim żaroodpornym naczyniu lub na blasze. Piec ok.40 minut. Danie można przyrządzić na grillu :)

wtorek, 17 marca 2009

Przepis podstawowy. Znalazłam na foody.pl.

moje muffinki

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (2/3 szklanki jak lubimy słodsze, ja dałam tyle właśnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa lub masło)
Przygotowanie:
 
 Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Mokre składniki dodać do suchych i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne jest, żeby suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą "dziurę" wypełnić w dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
sobota, 14 marca 2009

Przepis wyszukany specjalnie dla M :) Znalazłam go na gotowanie.onet.pl. Tarta jest prosta i pyszna. Zapraszam do spróbowania:

tarta z mielonym

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • sól

Farsz:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • jajko
  • papryka czerwona i zielona
  • 3 cebule
  • ząbek czosnku
  • po łyżce masła i kocentratu pomidorowego (dałam więcej bo lubimy pomidorowy smak)
  • 5 łyżek śmietany
  • sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

Mąkę, zimne masło i szczyptę soli posiekać, dodać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść gładkie ciasto. Wstawić na 30 min do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, włóżyć do natłuszczonej formy na tartę. Przykryć papierem do pieczenia (najlepiej obciążyć go kilkoma fasolkami) i piec 12 minut w temp. 200 stopni C. Na oleju zeszklić drobno pokrojone cebule i posiekany czosnek, dodać pocięte na kawałki papryki, dusić kilka minut. Dodać mięso, koncentrat, przyprawy. Smażyć ok. 10 minut, cały czas mieszając, następnie schłodzić. Jajko rozkłócić ze śmietaną i tymiankiem, wymieszać z mięsem, wyłożyć farsz na podpieczony spód. Piec 30 min w temp. 200 stopni C.

środa, 11 marca 2009

Postanowiłam przeklęte drożdże w obroty wziąć wreszcie. Na początek coś prostego, co znalazłam na blogu Notme. Moje drożdżówki wyszły tak:

drożdżówki z Nutellą

Do upieczenia drożdżówek potrzeba:

  • 0,5kg mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • nutella,
  • 8og masła,
  • 80g cukru,
  • 30g świeżych drożdży,
  • sól,
  • białko do posmarowania,
  • 8 łyżek cukru pudru na lukier (niekoniecznie).
  • kilka migdałów lub orzechów do środka (niekoniecznie).
A później robimy tak:
 
Masło roztopić dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po minionym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego prostąkąty o wielkości 10×14cm. Naciąć  paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nutellę oraz  migdał lub orzech. Zamknąć po bokach aby nutella się ze środka nie wydostała i zwinąć (ja zwinęłam niektóre w rogaliki, a niektóre w takie właśnie bułeczki jak u Notme). Bułeczki układamy na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem lub lukrem (cukier puder i 3 łyżki wody) i wstawiamy do pieczenia na 25 min w temp. 180 stopni, lub 10 min w 220 stopni. Po upieczeniu można posmarować jeszcze raz dodatkowo lukrem. Były bardzo smaczne, mimo, że wyszły trochę nierówne, bo nie mam wprawy ;) Dziękuję Notme za przepis :)

 

niedziela, 08 marca 2009

 

zrazy po polsku

Tym razem zraziki :) 

Potrzebne będą:

  • 50 dag schabu z kością (użyłam bez)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 15 dag koncentratu pomidorowego
  • papryka mielona (ostra i łagodna)
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Ze schabu wykroić kość i zdjąć błonę, mięso umyć i pokroić na niezbyt grube plastry. Obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć zrazy z każdej strony na silnym ogniu, przełożyć do rondla. Dodać do nich zmiażdżony czosnek oraz cebule obrane, pokrojone w kostkę i podsmażone na złoty kolor z solą i pieprzem. Wodę podgrzać na patelni z przecierem pomidorowym, łagodną i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Tym sosem zalać zrazy. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
Smacznego :)
 
Przepis znalazłam w gazetce: Kotlety, zrazy, klopsy.
 
1 , 2