Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
wtorek, 22 grudnia 2009

Z okazji nadchodzących Świąt, zdecydowałam się wypróbować przepis, który dostałam od znajomej mojej mamy - Char. Są to bardzo miękkie i pyszne ciasteczka w kształcie świątecznych wieńców, które są ozdobą świąteczną w Stanach. Nigdy nie widziałam jak powinny takie ciasteczka wyglądać a i barwnika dodałam na oko a teraz wydaje mi się, że ciut za mało, ale nie chciałam przesadzić ;) W każdym razie ciasteczka wyszły takie, jak obiecała mama. Miekkie i naprawdę dobre :) Mam nadzieję, że będą się ładnie prezentować na świątecznym stole :)

green christmas wreaths

Przepis:

  • 1/4 kostki masła
  • 2 słoiki Marshmallow Fluff
  • 4 szklanki płatków kukurydzianych
  • zielony barwnik spożywczy
  • małe cukierki cynamonowe do ozdoby

Masło i marshmallow stopić w garnku (nie gotować!), dodać płatki i barwnik. Wszystko dobrze wymieszac, uformowac ciasteczka i ułożyć je na papierze do pieczenia. Ozdobić cukierkami i pozostawić do zastygnięcia najlepiej na noc.


  • 1 stick butter
  • 2 jars of Marshmallow Fluff
  • 4 cups corn flakes
  • green food coloring
  • cinnamons red candy

Melt butter, marshmallow fluff. Add in corn flakes, green food coloring for color you like. Then make into wreathie, put 2 or 3 cinnamon drops on them. Put on wax paper over night.

 

Zdrowych i wesołych Świąt!

wesołych świąt

wtorek, 01 grudnia 2009

Uwielbiam żeberka pod każdą postacią. Tym razem przygotowałam żeberka w miodzie wg przepisu znalezionego na Czarnej Oliwce.

żeberka w miodzie

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • sól
  • pieprz
  • olej do podsmażenia
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki miodu
  • sok z 1,5 cytryny ( w przepisie Na Cz O był ocet, jednak zastosowałam się do porad umieszczonych pod przepisem i nie żałuję :))
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • majeranek

Żeberka pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, odstawić na pół godziny i podsmażyć na rumiano na gorącym oleju. Odłożyć do żaroodpornego naczynia (ja użyłam blachy i folii aluminiowej do przykrycia, bo nie posiadam naczynia żaroodpornego w tych rozmiarach). Przygotować sos: na tłuszczu od smażenia żeberek dusić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać miód, sok z cytryny, przecier i przyprawy według uznania. Dusić 15 minut. Sosem zalać żeberka, przykryć naczynie i dusić w piekarniku do miekkosci w 200 stopniach C.

Mmmm, pycha ;)