Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
sobota, 05 listopada 2011

Kolejny przepis z fantastycznej książki "The little big cook book". Wspaniały deser, bardzo słodki, z sosem budyniowym własnej roboty. Mniam! 

gruszki z czekoladą

 

6 dużych gruszek (u mnie Konferencje)

1 i 1/2 szklanki / 300 g cukru

szczypta cynamonu

Budyń:

5 żółtek

3/4 szklanki / 150 g cukru

1/3 szklanki / 50 g mąki

2 szklanki / 500 ml mleka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

125 g deserowej lub ciemnej czekolady

4 łyżki śmietanki 12%

6 ciasteczek amaretti (użyłam płatków migdałowych i "brzydkich" ciastek, ale czytałam, że amaretti są do kupienia w Lidlu)

 

Gruszki obrać, umieścić w całości w wysokim garnku. Zalać zimną wodą, żeby były przykryte, dodać cukier i cynamon. Gotować na małym ogniu, aż będą miękkie, ale nie rozlatujące się. Wyjąć z garnka i ostudzić. Ubić żółtka z cukrem, aż będą jasne i wmieszać mąkę. Mleko zagotować z solą i wanilią i wlać do jajek. Gotować na bardzo małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje, potem wlać do glinianego naczynia i dokładnie przykryć (folią lub plastikową przykrywką), odstawić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę zagotować i dodać do czekolady. Budyń podgrzać i rozlać do salaterek, gruszki pokryć czekoladą, ułożyć na budyniu i posypać rozkruszonymi amaretti. Smacznego :)

 


Pears with chocolate sauce:


6 large ripe yellow pears (Kaiser or Williams)

1, 1/2 cups / 300 g sugar

dash of cinnamon

 

Custard:

5 egg yolks

3/4 cup / 150 g sugar

1/3 cup / 50 g all-purpose / plain flour

2 cups / 50 ml milk

1 tsp vanilla extract

dash of salt

4 oz / 125 g semisweet / dark chocolate

4 tbsp light / single cream

6 amaretti cookies

 

Peel the pears, and without removing the cores, place them whole, in a high-sided, narrow saucepan. Cover with cold water, stir in the sugar, and dash of cinnamon. Leave on low heat until cooked but still firm. Remove from the saucepan and let cool. Whisk the egg yolks and sugar until pale in color, then stir the flour. Bring the milk to a boil with the salt and vanilla. Stir the milk into the egg mixture, and cook over very low heat, stirring constantly, then pour into an earthenware pot, cover with plastic wrap (cling film) so that it touches the surface, and set aside. Melt the chocolate in the top of double-boiler over hot, not simmering water. Bring the cream to a boil then use it to dilute the liquid chocolate. Remove the plastic wrap, warm the custard, and pour it into individual dishes. Serve the pears covered with the melted chocolate, on the bed of custard, and sprinkled with the crumbled amaretti cookies.