Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
piątek, 19 listopada 2010

Przepis znaleziony na kuchnia.tv i w całości cytowany stamtąd. Wypróbowany od razu. Pyszotka!

kurczak tandoori

Składniki
2 szklanki pełnotłustego jogurtu
6 ząbków czosnku, zmiażdżonych 
1 kawałek mrożonego imbiru, zetrzeć na tarce
1 kopiasta łyżeczka kurkumy 
1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 
2 czubate łyżeczki garam masali lub proszku curry
sól do smaku 
1,5 kg kurczak podzielony na 10 części, 2 skrzydełka, 2 nóżki, 2 udka, 4 części z piersi 

Przygotowanie
Aby przygotować marynatę tandoori, wymieszać jogurt, czosnek i przyprawy w misce. Doprawić solą i dobrze wymieszać. Dodać kurczaka, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzać na najwyższą możliwą temperaturę. Kurczaka wyjąć z marynaty i ułożyć na metalowej kratce umieszczonej nad blachą do pieczenia. Piec około 20 minut, aby kurczak nie był surowy w środku.

kurczak tandoori

Smacznego!

(Użyłam piersi z kurczaka i garam masala.)

sobota, 06 listopada 2010

oczywiście, że wcześniej robiłam gulasz, ale nie taki. Przepis pochodzi z gazetki "Gulasze i potrawki mięsne i warzywne" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego 11/2010.

gulasz wołowy tradycyjny


60 dag wołowiny

2 średnie cebule

2 duże marchewki

średnia pietruszka

1/2 białego selera

2 ząbki czosnku

liśc laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

4 łyżki oleju (lub smalcu)

szklanka bulionu mięsnego (dałam zwykłą wodę)

szklanka wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz


Posiekane cebule podsmażyć na rozgrzanym pleju, dodać pokrojone w dużą kostkę mięso. Krótko obsmażyć. Dodać posiekany czosnek, listek, ziele a także pokrojone w plasterki marchew, pietruszke i seler, zalać bulionem i wodą, dusić pod przykryciem przez ok. 1,5 h, regularnie mieszając. Pod koniec duszenia dodać koncentrat, sól i pieprz do smaku, zagotować.

Smacznego :)


gulasz