Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
niedziela, 29 listopada 2009

Dzisiaj tak dla poprawy nastroju, przedstawiam przepis na ciasto wg Cezarego Pazury. Nie mam ostatnio zbyt wiele czasu na kulinarne szaleństwo, chociaż mam w planach kilka "fajnych potraw" ;) Póki co zapraszam na filmik wygrzebany na youtube:

Spróbujemy? :D

 

wtorek, 24 listopada 2009

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Majany :) Pozwoliłam sobie skopiować całość i zaprezentować tutaj. (Jedynie zdjęcie jest mojego autorstwa.) Ciasto jest pyszne, czekoladowe i słodkie, czyli takie jak być powinno. Na pewno zagości w naszym domu na długo :)

ciasto z colą

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g cukru kryształu
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 250g masła
  • 200ml coca coli
  • 75ml mleka
  • 2 jajka

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. W drugiej misce dokładnie roztrzepać jajka , dodać do nich mleko oraz roztopione  i ostudzone masło i coca colę. Wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy ok. 24 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40 - 50 minut.

Życzę smacznego :)

sobota, 07 listopada 2009

Dostałam od mojej mamy nowe książki z przepisami. Nie mam ostatnio wcale czasu na zgłębianie sztuki gotowania, ale nie mogłam się oprzeć cudnym ilustracjom w książkach ;) :D Przeglądając jedną z nich, natknęłam się na przepis na czekoladowe naleśniki. Spróbowałam natychmiast. Efekt oceńcie sami :)

naleśniki czekoladowe

Przepis pochodzi z książki "The little big cook book" (McRae Books).

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka

Suche składniki wymieszać w dużej misce. Jajka ubić z mlekiem i dodać do suchych składników. Wymieszać na gładkie ciasto. Patelnię posmarować lekko masłem i rozgrzać. Smażyć naleśniki z obu stron i układać na talerzu. Przykryć i trzymać w cieple. Podawać z dodatkami wg. własnego uznania. Moje naleśniki podałam z brzoskwiniami z puszki, pokrojonymi w kostkę. Złożyłam je w trójkąty, posmarowałam bitą smietaną i polałam odrobiną sosu czekoladowego. Mniam, mniam, pycha ;)!!!

naleśniki czekoladowe

  • 1 cup/ 150 g all-purpose/ plain flour
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tbsp sugar
  • 2 tbsp unsweetened cocoa powder
  • dash of salt
  • 2 eggs
  • 1 cup/ 250 ml milk

Place the dry ingedients in a large bowl. Beat the eggs and milk and then pour into the dry ingredients. Mix to a smooth batter and pour into to a jug. Heat on an 8-in (20 cm) skillet (frying pan) and grease it lightly with butter. Pour in enough batter to cover the base of the skillet. Cook until set and then flip to cook other side. Repeat until all the batter is used, stacking the pancakes on a plate. Cover and keep warm. Fill pancakes with desired filling, roll up and serve with a dollop of whipped cream or yogurt on top.