Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
poniedziałek, 22 lutego 2016

Składniki:

- pomarańcze

- cytryna

- korzeń imbiru

- miód

- liście mięty

Nie podaję  ilościowo, bo proporcje można ustalić wg własnyvh upodobań. Pomarańcze i cytryny myjemy i sparzamy  skórkę. "Wałkujemy" je, aby uwolnić sok. Kroimy w plastry  i wrzucamy  do dzbanka. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Ja  dorzucam  3 lub 4 plastry, bo nie  lubię kiedy napój jest zdominowany ostrością imbiru. Wrzucam liście mięty. Całość zalewam wrzątkiem. Kiedy trochę przestygnie, dosładzam  miodem. Smacznego :)

 

napoj

niedziela, 21 lutego 2016

Składniki:

- marchewka

- cebula dymka

- pietruszka

- pomidor

- czosnek

- koncentrat pomidorowy  

- sól

-pieprz

- czosnek z młynka

- cytryna

- pomarańcza

- tuszka amura lub innej ryby  

Warzywa obrac, pokroić w kostkę, wrzucić  na olej. Chwilkę podsmażać, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać koncentrat i dusić do miękkości. Rybę nasmarować oliwą z czosnkiem, obsypać solą i pieprzem. Na wierzchu położyć plasterki cytryny i pomarańczy. Folię aluminiową polać oliwą, ułożyć warzywa a na nich rybę, zakryć folią. Piec  w temperaturze 175 stopni do miękkości. 

:)

 

amur