Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
czwartek, 26 lutego 2009

Tym razem zrobiłam pancakes na sposób amerykański - z maślanką. M orzekł, że są lepsze niż te z mlekiem. A wyglądały tak:

pankejki z maślanką

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • szczypta soli
Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z każdej strony. Podawać z syropem kolonowym, masłem lub cukrem. Ja dodałam do kilku owoce tropikalne z puszki. Było pyyyyszne :) Ten przepis znalazłam na kwestiasmaku.com.
niedziela, 22 lutego 2009

Dzisiaj prosto i dla tych, którzy lubią cebulę. Polecam leniwym, albo będącym przed wypłatą. Szybko się robi i nieźle smakuje. Panie i Panowie, oto cebulka próżona z kiełbaską:

kiełbaska z cebulką

Cebulkę kroimy i podsmażamy na patelni. Solimy i pieprzymy. Można dodać sól czosnkową. Kiełbaskę podsmażamy i dodajemy do cebulki. Dolewamy tyle wody, żeby była na równym poziomie z cebulą i kiełbasą i próżymy na wolnym ogniu do miękkości. Spożywamy z chlebkiem. Najlepiej pokruszonym i maczanym w sosie ;)

21:50, dr.fly , Zupy
Link Komentarze (5) »
czwartek, 19 lutego 2009
 
 
sałatka z fetą
 
Uwielbiam takie sałatki. Można do nich wrzucić wszystko co mamy pod ręką. W tym wypadku  były to:
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • ogórek zielony
  • czerwona cebula
  • pomidory
  • kukurydza
  • groszek
  • kapusta pekińska
  • feta
Wszystko pokroić, wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem. Można też dodać zioła. Ja dodatkowo polałam 3 łyżkami oleju zmieszanymi z dwoma łyżkami cytryny. I posypałam solą czosnkową. Później należy odstawić sałatkę na jakiś czas do lodówki. A później pozostaje tylko jeść :)
wtorek, 17 lutego 2009
sernik z bezą
 
Pyszny sernik z bezą. Robiłam w pierwszy raz w życiu, wyszedł naprawdę pyszny.
Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • jajo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 75 dag mielonego tłustego sera
  • 20 dag cukru
  • 3 żółtka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • czubata łyżka smażonej skórki pomarańczowej (ja dałam kandyzowaną)
  • budyń waniliowy
  • łyżka mąki
Beza kokosowa:
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 45 min. Następnie wylepić ciastem dno i boki blachy i około 10 min podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przygotować masę serową. Rodzynki chwilę moczyć w gorącej wodzie, osączyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Żółtka utrzeć z cukrem, dokładnie wymieszac z serem, wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową oraz rodzynkami. Budyń i proszek do pieczenia rozprowadzić śmietanką, starannie wymieszaćz masą serową, przykryć i odstawić. Przygotować bezę kokosową. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Na placku równo rozsmarować masę serową, a na niej poukładać łyżką kopczyki z piany (jeden obok drugiego). Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec około godziny.
 
Przepis znalazłam w zeszłorocznym dodatku do Poradnika domowego pt. Serniki.
 
niedziela, 15 lutego 2009

Dzisiaj miał być sernik, ale musi poczekać bo odkryłam coś fantastycznego! Z radości, że mi takie dobre wyszło ma pierwszeństwo przed sernikiem. Dostałam w prezencie patelnię do pankejków. Taką specjalną. "Przyszła" wczoraj. Musiałam oczywiście ją wypróbować. Znalazłam przepis i oto są! Moja nowa patelnia i pierwsze pancakes:

patelnia i pancakes

Pyyyyszne, leciutkie i puszyste. Podałam je z ananasem i syropem klonowym :) Do pankejków potrzeba:

  • 2 kubki mąki (1 kubek - 250 ml)
  • 2 jajka
  • 1,5 kubka mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 kubka cukru pudru
  • szczypta soli

Mąkę przesiać, jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i pozostałymi składnikami, na końcu dodając masło. Odstawić na 15 minut. Ciasto smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Delikatnie przewracać na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki.

Przepis znalazłam na kwestiasmaku.com. I bardzo dziękuję autorce, bo placuszki są rewelacyjne. Następnym razem wypróbuję wersję z maślanką :) Polecam do wypróbowania. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3