Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
poniedziałek, 18 stycznia 2010

Przepis żywcem ściągnięty z pudełka po jakimś ryżu. Nie wiem po jakim, bo wycięła go dla mnie babcia, nie zachowując nazwy procudenta. Przepis wypróbowany od razu. Zostaje w menu ;)

ryż po hiszpańsku

Składniki:

  • 2 torebki ryżu parboiled
  • 1 cebula
  • 200 g gotowanej szynki
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g ananasów z puszki
  • 5 oliwek faszerowanych papryką
  • 1 banan
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 gałązki świeżej melisy lub 1/2 łyżeczki suszonej (nie dałam wcale, bo nie miałam)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać w garnku 1 łyżkę oleju i posmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać do tego ryż, przyprawy i 1/2 l wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut tak, aby ryż się nie rozgotował. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w bardzo małą kosteczkę (u mnie normalna :D). Na 10 min. przed końcem gotowania ryżu, dodać do niego paprykę. Szynkę pokroić w kosteczkę, oliwki w cienkie plasterki. Banana obrać i pokroić w plasterki, ananasy w drobne kawałeczki. Na jednej patelni podgrzać 1 łyżkę oleju i dodać szynkę. Na drugiej patelni podgrzać owoce i oliwki. Ryż wraz z szynką wyłożyć na talerze, owoce i oliwki ułożyć na wierzchu. Smacznego :)