Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
wtorek, 10 maja 2016

Zdrowo i zielono ;-)

- 2 garści jarmużu

- cząstki 1 pomarańczy

- 1 banan

- 1 jabłko

- woda dla rozrzedzenia, bo gęstego nie umiem pić ;-)

Zblendowane i wypite. Dziś dodatkowo dodałam soku z połowy cytryny i trochę granatu. Pycha.

Zielony koktajl

niedziela, 08 maja 2016

Potrzebujemy:

- baby szpinak  - 100 gr

- rukola - garść

- 1 grapefruit

- 2 pomarańcze

- truskawki

- ser typu feta

- orzechy pecan  

- czerwone winogrona  

Szpinak myjemy, odsączamy. Rukolę myjemy, rwiemy na mniejsze części. Winogrono myjemy, przekrawamy na pół. Grapefruita i pomarańcze  obieramy ze skóry i wycinamy  cząstki,  bez białej błonki. Wyciskamy sok z części, która zostaje po wycięciu kawałków owocu. Fetę kroimy w kostkę, truskawki na cztery części. Orzechy  siekamy. Wszystko mieszamy, lekko dosalamy, dodajemy pieprz  i skrapiamy  oliwą z oliwek. Sałatka jest pyszna również w wersji bez truskawek i rukoli :-)

Smacznego.

sobota, 07 maja 2016

- duże truskawki

- czekolada mleczna

- czekolada biała  

- płatki migdałowe

Truskawki myjemy i osuszamy. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy truskawki w czekoladzie  i układamy na papierze do pieczenia, posypujemy płatkami migdałowymi, po czym umieszczamy w lodówce do stężenia czekolady. Trochę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łyżeczką robimy "wzorki".

Pycha.

Można też dodać  do czekolady  mlecznej szczyptę chilli. Połączenie smaków słodkiego i ostrego, jest smaczne i ciekawe  :-)

 

Truskawki

poniedziałek, 22 lutego 2016

Składniki:

- pomarańcze

- cytryna

- korzeń imbiru

- miód

- liście mięty

Nie podaję  ilościowo, bo proporcje można ustalić wg własnyvh upodobań. Pomarańcze i cytryny myjemy i sparzamy  skórkę. "Wałkujemy" je, aby uwolnić sok. Kroimy w plastry  i wrzucamy  do dzbanka. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Ja  dorzucam  3 lub 4 plastry, bo nie  lubię kiedy napój jest zdominowany ostrością imbiru. Wrzucam liście mięty. Całość zalewam wrzątkiem. Kiedy trochę przestygnie, dosładzam  miodem. Smacznego :)

 

napoj

niedziela, 21 lutego 2016

Składniki:

- marchewka

- cebula dymka

- pietruszka

- pomidor

- czosnek

- koncentrat pomidorowy  

- sól

-pieprz

- czosnek z młynka

- cytryna

- pomarańcza

- tuszka amura lub innej ryby  

Warzywa obrac, pokroić w kostkę, wrzucić  na olej. Chwilkę podsmażać, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać koncentrat i dusić do miękkości. Rybę nasmarować oliwą z czosnkiem, obsypać solą i pieprzem. Na wierzchu położyć plasterki cytryny i pomarańczy. Folię aluminiową polać oliwą, ułożyć warzywa a na nich rybę, zakryć folią. Piec  w temperaturze 175 stopni do miękkości. 

:)

 

amur

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24