Napisz do mnie: dr.fly@gazeta.pl   blogi kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Placki z białej kapusty i porów

Ostatnio w autobusie zajrzałam przez ramię pewnej pani, która przeglądała kulinarną gazetkę i akurat trafiłam na przepis na placki z kapusty białej i porów. Tak apetycznie wyglądały na zdjęciu, że postarałam się zapamiętać mniej więcej przepis i dziś zrobiłam  Ale dodałam sporo od siebie. Oto moje placki:

placki

Ćwierć małej białej kapusty, drobno poszatkowanej
Duży por drobno pokrojony
Skórka starta z połowy cytryny
Pół jabłka drobno pokrojonego
Dwa jajka
3/4 szklanki mąki żytniej
Sól
Pieprz
Zioła włoskie
Papryka ostra
Wszystkie składniki wymieszać. Nakładać małymi partiami na patelnię, spłaszczając masę. Smażyć aż się zarumienią. Podawać z sosem czosnkowym najlepiej własnej roboty:
Jogurt grecki
Majonez
ząbek czosnku
Sól
Jogurt wymieszać z trzema łyżkami majonezu, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i dosolić do smaku. Wymieszać 

 
poniedziałek, 24 marca 2014, dr.fly

Polecane wpisy

  • Naleśniki czekoladowe z brzoskwiniami / Chocolate pancakes

    Dostałam od mojej mamy nowe książki z przepisami. Nie mam ostatnio wcale czasu na zgłębianie sztuki gotowania, ale nie mogłam się oprzeć cudnym ilustracjom w ks

  • Placki z boczkiem

    Kocham placki ziemniaczane. Uwielbiam też cebulkę z boczkiem. Dlaczego ich nie połączyć? Nie wpadłam dotąd na ten pomysł. Na szczęście kupiłam "Moje gotowanie -

  • Tortilla

    Przede wszystkim chciałabym napisać, że w najbliższym czasie notki będą się pojawiać nieregularnie i z różną częstotliwością, ponieważ jestem troszeczkę zajęta.